Lopuch
plstnatý
Lopuch
větší
Lopuch je velmi dobrá léčivá rostlina, jeho
prvořadou schopností je silné čištění krve. Patří mezi
rostlinné léky na všechny druhy kožních nemocí, přičemž ho
můžeme používat vnitřně i vně. Obsahuje protiplísňové a
protibakteriální látky,...
Celý článek
Jeřáb
ptačí
Vitamin
C se asi nejlépe cítí v červených plodech, neboť spolu se šípky
a rakytníkem patří jeřáb k jeho nejbohatším přírodním
zdrojům. To je předurčuje k léčbě nemocí chřipkového původu,
cévních onemocnění, paradontózy a avitaminózy. Plody jsou mírně
močopudné,...
Celý článek
Fenykl
obecný
Příjemná
vůně a jedinečná chuť fenyklu podmínily jeho široké
průmyslové použití – v kosmetice, mydlářství, při přípravě
likérů, výrobě bonbonů, ale také přípravků proti hmyzu. V
oblibě ho mají i včelaři, protože dává mimořádně voňavý
med. Čerstvé lístečky fenyklu...
Celý článek
Borůvka
černá
Mnoho
odborníků ji považuje za nejzdravější potravu vůbec. Plody
borůvky obsahují mimořádnou koncentraci vitaminů, minerálů a
dalších důležitých látek. Jsou chutným a oblíbeným ovocem,
slouží k výrobě kompotů, dřemů, šťáv a vín. K léčebným
účelům dáváme...
Celý článek
Přeslička
rolní
Zvláštní
tvar přesličky jí dal v latinském pojmenování – equisetum –
přirovnání ke koňskému ohonu. Celá řada starých receptur
svědčí o tom, že byla populární už v antice a od té doby má
široké léčebné uplatnění. Už Plinius a Galenos věděli, že
po přesličce se dobře...
Celý článek
Jaterník
trojlaločný
Jaterník
je prvořadým lékem při tvrdnutí, zánětu, zvětšení,
rozpadávání a slabé funkci jater, pomáhá při všech
onemocněních tohoto životně důležitého orgánu. Nemá žádné
nepříjemné vlastnosti, proto ho můžeme používat i samostatně.
Dáváme však přednost jeho...
Celý článek
Pelyněk
pravý
Pelyněk
patří mezi nejstarší léčivé byliny, byl známý už ve starém
Egyptě a v Řecku. Je to vůbec nejvíce hořká rostlina, její
účinné látky jsou hořčiny, což ji předurčuje především k
léčbě žaludku a celé trávicí soustavy. Pelyňkový čaj pomáhá
při zkaženém...
Celý článek
Mák vlčí
Mák setý
Vědecký
název vlčího máku byl odvozen od slova papa
– dětská kašička,
neboť kdysi se jeho šťáva přimíchávala dětem do jídla, aby
dobře spaly. Bylo to jen rozšíření jeho odpradávna známého
uplatnění proti nespavosti. Vlčí mák uklidňuje podrážděné
orgány...
Celý článek
Rozrazil lékařský
Rozrazil potoční
Hlavní léčivou schopností rozrazilu je silná močopudnost. To jí dává prvořadé použití při zánětech močového měchýře a močových cest, chronických onemocnění močového ústrojí a při dně. Při prvních příznacích vodnatelnosti je třeba začít ihned...
Celý článek
Mateřídouška
úzkolistá
Už
ve středověku mateřídoušku dobře znali a používali ji při
epidemiích, neboť má výrazné antiseptické účinky bránící
rozšiřování nákazy mirkoby. Sloužila jako kultovní rostlina i
jako koření a dodnes zůstala populární se širokým použitím.
...
Celý článek