Imunita

 

 

Imunita

 

Na podporu imunity výborně slouží konzumace zelí, mrkve a černý rybíz. Mimo tyto potraviny předkládáme pár receptů na bylinkové preparáty na podporu imunity:

 

 

 

Čaj na zvýšení imunity:

 

Uděláme směs ze stejných dílů květu třapatky, měsíčku, lípy a listu břízy. Tento čaj pijeme 2-3 krát denně kratší dobu, zvlášť v chřipkových obdobích a když se nám zdá, že „nás chytá“ nějaká nemoc.

 

 

 

Rakytníkový kompot na podporu imunity:

 

Omyté, dobře zralé plody volně nasypeme do zavařeninové sklenice a zalijeme vroucím nálevem z 1 l vody a ½ kg cukru. Nahoru přidáme trochu kyseliny citronové a sterilujeme 10 minut. Konzumujeme jako zdravou potravu s vysokým obsahem vitaminů a minerálních látek.

 

 

 

Rakytníkový olej:

 

Sušené plody rozdrtíme a zalijeme panenským slunečnicovým olejem, aby byly dobře ponořené. Necháme 3-4 týdny na teplém a slunném místě, častěji dobře protřeseme. Scedíme, zbytek propasírujeme přes řídké plátno a skladujeme v tmavé sklenici. Olej má vysoký obsah vitaminu E i dalších minerálních látek. Užíváme dvakrát denně lžičku jako potravinový doplněk, zevně slouží olej jako univerzální lék.

 

 

 

Šípkový prášek:

 

Rozdrtíme sušené šípky a odstraníme jadérka i chloupky a necháme jen kousky dužiny. Ty roztlučeme v hmoždíři na prášek, z něhož berem, zvlášť v zimním období, dvakrát denně lžičku v trošce vody jako zdroj vitaminu C a minerálních látek.

 

 

 

Šípkový vitaminový nápoj:

 

Šípkové plody rozdrtíme, nejlepší jsou měkké, které už při sběru oddělujeme. Dáme je do vhodné náodby a zalijeme asi 30% alkoholem. Dobře promícháme, necháme 3-4 týdny stát, častěji protřeseme. Scedíme a zbytek dobře vymačkáme. Naplníme do lahví, před každým použitím protřeseme, neboť hustá složka sedá na dno. Pijeme ráno a večer po stopce, zvlášť v zimním období. Tento nápoj nám zabezpečí dostatečný příjem vitaminu C.

 

 

 

Třapatková (echinacea) tinktura na posílení imunity:

 

Deset lžic čerstvého pomletého kořene třapatky zalijeme ½ l silného alkoholu a necháme macerovat 7-10 dní, občas protřeseme. Necháme usadit, pozorně slijeme a přefiltrujeme. Užíváme preventivně na posílení imunity organismu 1 lžičku ráno nalačno. V období chřipkových epidemií i večer, ale jen několik dní. Tinkturu můžeme připravit i ze sušeného kořene, má jen trochu nižší účinnost.

 

 

 

Víno na posílení imunity:

 

Polovinu drogy k jeho přípravě tvoří čerstvá nebo sušená nadrobno nasekaná nať yzopu, druhou polovinu směs stejných dílů natě saturejky, rozmarýnu, benediktu a pelyňku. Všechno promícháme a vhodnou sklenici naplníme asi do 1/3 objemu, doplníme vínem a necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat. Scedíme, přidáme podle chuti med a pijeme ráno a večer po stopce.