Jalovec

 

 

Jalovec obecný

 

Léčebná sláva jalovce začala ve středověku, když Arabové vyráběli nezvyklou jalovcovou marmeládu, uváděnou v některých starších lékopisech dodnes. I když nám morové epidemie už nehrozí, jednou za čas je užitečné pomalu rozžvýkat po jedné 5-8 jalovcových bobulek na celkové pročištění organismu.

 

Hlavní léčebné použití jalovce je v současnosti při močových onemocněních (dohromady se zlatobýlem, břízou a vřesem). Přidáváme ho také do močopudných čajů a do směsí na nemoci dýchacích cest. Zlepšuje látkovou přeměnu v kloubech, což ho zároveň s močopudností předurčuje k léčbě kloubního revmatismu. Je dobrý i při srdeční slabosti, na odvodnění organismu (společně s krušinou a libečkem) a při různých kožních nemocech. Upravuje nepravidelnou menstruaci. Před použitím je vhodné plody rozdrtit, aby se dosáhlo lepšího vyluhování účinných látek.

 

Jalovec má však i nepříjemné vlastnosti, proto není dovoleno překračovat předepsané dávkování. Vůbec jej nesmějí užívat lidé s nemocnými ledivnami, zvlášť při jejich zánětu a je nebezpečný i pro těhotné ženy.

 

Z plodů jalovce se připravuje také oblíbená koupel proti revma, často s přísadou dalších rotstlin. K tomuto účelu můžeme používat i mladé jarní jalovcové výhonky. Taková koupel neuvěřitelně posiluje celé tělo.

 

 

Jalovcová koupel:

 

Čtyři šálky plodů a malých výhonků jalovce vaříme v 2 l vody asi 15 minut. Přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Koupeme se dvakrát týdně 15-20 minut.