Jmelí

 

Jmelí bílé

 

Vynikající léčivé účinky jmelí jsou známé v celé historii léčby rostlinami. Používali ho starokeltští a řečtí, ale i středověcí léčitelé, jako lék se zachovalo až do současnosti. A právě dnes je význam jmelí až mimořádný. Jeho hlavním léčebným účinkem je totiž regulace krevního tlaku, kterou dosahuje tím, že změkčuje a odstraňuje vápenaté usazeniny v cévním systému, čímž předchází srdečním a mozkovým infarktům. Současně posiluje srdeční sval a zlepšuje krevní oběh. To z něj dělá prvotřídní lék a nejlepší preventivní prostředek na tato nejzákernější onemocnění současnosti.

 

Léčebné působení jmelí je ještě mnohem širší. Brzdí-li dělení buněk, dobře pomáhá i při rakovině, zvlášť žaludku, při potížích v klimakteriu, epilepsii, odstraňuje střes, návaly krve do hlavy, pocity strachu a nervozity, léčí onemocnění štítné žlázy, stimuluje imunitní systém, pomáhá při ženské i mužské neplodnosti. Zastavuje krvácení, proto se trošku přidává i do čaje na zastavení ženského krvácení.

 

Nejvhodnější použití jmelí je ve formě tinktury. Jeho účinné látky se varem ničí, proto pokud nemáme tinkturu, připravíme si studený macerát.

 

Jmelí patří mezi jedovaté rostliny. Užíváme ho proto velmi opatrně a v žádném případě nezvyšujeme předepsané dávkování, spíše naopak. Podobně jako u jiných rostlin, se účinek nezvýší a můžeme si způsobit i vážné problémy.

 

 

Tinktura ze jmelí:

 

Čerstvou nasekanou drogu (nebo sušenou z lékárny) nasypeme do vhodné nádoby se širším hrdlem a dobrým uzávěrem. Zalijeme čistým lihem nebo bílou pálenkou, aby byla droga ponořená. Necháme na tmavém místě vyluhovat 6-8 týdnů, občas protřeseme. Scedíme, vymačkáme, necháme několik dní usadit a pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Užíváme dlouhodobě, dvakrát denně 15-20 kapek, ne víc, v půl sklenici vody.