Rozmarýn

 

Rozmarýn lékařský

 

Rozmarýn u nás volně neroste, pěstuje se jen na zahrádkách jako léčivá rostlina a koření. Drogu tvoří listy se zelenými výhonky, které se sbírají krátce po rozpuku, pokud jsou ještě zelené a měkké. Můžeme ji běžně koupit v lékárně i specializovaných prodejnách.

 

Současně s používáním rozmarýnu ke kultovním účelům se rozšířilo i jeho léčebné uplatnění. Je výjimečný v tom, že jako jedna z mála rostlin zvyšuje krevní tlak. Přitom má příznivý vliv na zdravotní stav, uklidňuje a mírní nervové vyčerpání. Zlepšuje krevní oběh, odstraňuje pocit chladu v končetinách a pomáhá při tzv. Stařeckém srdci. Tonizuje cévy, nervovou soustavu a celkově posiluje, proto je osvědčený v rekonvalescenci a geriatrii. K tomuto použití je nejlepší udělat rozmarýnové víno.

 

Čaj z rozmarýnu má potopudné a močopudné účinky, uvolňuje větry a křeče zažívacího ústrojí. Pomáhá také při ženských nemocech, upravuje menstruaci a léčí výtok.

 

Rozmarýn nachází dobré uplatněí i zevně. Silný odvar slouží k čištění pleti, omývání ekzémů, jako obklad na rány, pohmožděniny a na výplachy ženských genitálií. Jako přísada do koupele oživuje údy po mrtvičce. Pro svoji příjemnou vůni se přidává také do kosmetických výrobků a parfémů, oblíbený je v aromaterapii. Potírání pokožky rozmarýnovou tinkurou nebo olejem zlepšuje její prokrvení, pomáhá při svalových a nervových bolestech.

 

Při vnitřním užívání rozmarýnu je překročení doporučených dávek nebezpečné, vůbec ho nesmějí užívat ženy v těhotenství.

 

 

Rozmarýnové víno:

 

Nejlepší je ho připravoat z čestvé drogy, sušený používáme jen v nutném případě. Nadrobno nasekaný rozmarýn volně nasypeme asi do 1/3 objemu nádoby, doplníme červeným vínem a necháme za občasného protřesení 3-4 týdny stát. Přecedíme, případně přefiltrujeme a pijeme po kalíšku ráno a večer nalačno, ne více, ani častěji.

 

 

Rozmarýnovo-levandulový olej:

 

Stejně silné čerstvé nadrobno nasekané natě rozmarýny a levandule naplníme do sklenice a zalijeme panenským olejem, aby byly drogy dobře ponořeny. Dáme do vodní lázně, kde je asi 3 hodiny ohříváme, ale nevaříme, občas zamícháme. Scedíme, drogu vymačkáme a olej uložíme na tmavé místo. Tento olej je osvědčeným prostředkem na masírování všech bolestí svalů.