Aloe

 

 

Aloe pravá

Aloe kapská

 

 

Aloe patří mezi nejstarší léčivé rostliny na Zemi. Účinnou drogou je průmyslově vyráběná hořká zahuštěná šťáva z listů, ale čerstvou šťávu můžeme používat i v syrovém stavu. Hlavním léčebným uplatněním aloe je její osvědčený pronajímavý účinek. Působí až po několika hodinách, zato nejúčinněji ze všech podobných rostlinných léků. Současně s uvolňováním zácpy regeneruje sliznice střev, zlepšuje jejich funkci a zlepšuje chuť k jídlu.

 

Jako všechny hořké rostliny, tak i aloe prospívá celému trávicímu traktu, a tím zlepšuje celkový stav organismu, což preventivně působí i proti takovým závažným onemocněním, jakým je rakovina.

 

Významné léčebné uplatnění nachází aloe i při vnějším použití, takto se jí zřejmě krášlila i Kleopatra. Když jí máme doma v květináči, v případě potřeby odlomíme lísteček a můžeme hned využít její výborné léčivé účinky. Čerstvá šťáva z listů slouží jako obklad na popraskanou pokožku, kožní nečistoty a drobné popáleniny. Při silnějších popáleninách přikládáme čerstvé, natenko nakrájené listy přímo na ránu, lehce ovážeme a občas obklad vyměníme.

 

Pro své dobré vlastnosti se aloe s oblibou přidává i do mnoha kosmetických přípravků – k ošetřování pokožky, opalování a do různých krémů.

Při vnitřním užívání aloe dávkujeme šťávu velmi pozorně – 20 kapek v trošce vody, neboť silně prokvuje vnitřní orgány. Z tohoto důvodu ji nesmějí užívat těhotné ženy a nedoporučuje se ani lidem trpícím nemocemi ledvin.

 

 

 

 

Žaludeční lék z aloe:

 

300 g listů z aloe umeleme na masovém mlýnku nebo rozmixujeme. Přidáme ½ kg medu, ¾ l červeného vína, 1 dl brandy a dobře promícháme. Necháme ve sklenici 14 dní na chladném místě, občas promícháme. Pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Užíváme dvakrát denně polévkovou lžíci jednu hodinu před jídlem k léčbě i preveci rakoviny žaludku a při různých žaludečních potížích.