Bazalka

 

Bazalka pravá

 

K léčebným účelům slouží bazalka v první řadě k uvolnění všech druhů křečí. Lidé, kteří častěji dostávají křeče, by měli preventivně pít denně šálek čaje z bazalky. Pro její schopnost uvolňovat křeče průdušek, ji můžeme používat také při černém kašli.

Bazalka má i další dobré vlastnosti. Je to všeobecně užitečná rostlina, osvědčená na podporu tvorby mateřského mléka a cenná je i její vlastnost, že mírně zvyšuje krevní tlak. Uplatňuje se také při poruchách trávení vyvolaných léky.

Silný odvar z bazalky se používá vně na omývání hnisavých a těžce se hojících ran, můžeme ji přidávat do koupelí k celkovému osvěžení a uklidnění organismu a dobře poslouží i v aromaterapii.

 

Při běžném dávkování se žádné vedlejší škodlivé účinky u bazalky nezjistily, můžeme ji proto užívat i samostatně. Nejčastěji se však uplatňuje jako koření a tvoří součást mnoha osvědčených čajových směsí.

 

 

Čajová směs proti křečím:

 

Nať bazalky, nať mochny, nať máty, nať meduňky, nať řebříčku, nať routy, arniková tinktura, kozlíkové kapky.

Jednu lžíci směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté vyluhovat asi 15 minut. Přecedíme a přidáme po 20 kapkách arniky a kozlíku. Celou dávku pijeme po částech během 2-3 hodin.

 

 

Afrodiziakum pro muže:

 

Na podporu mužnosti připravíme čajovou směs ze dvou dílů natě máty, k níž přidáme po jednom dílu listu ořešáku, natě bazalky a yzopu.