Bez

 

 

Bez černý

 

Každá část bezu černého má výborné léčebné uplatnění – kořen, list, květ i plod. Bez má dva hlavní způsoby použití. Čaj z květu je prvotřídním lékem na všechny nemoci z prochlazení. Vyvolává pocení, ničí hnilobné bakterie, čistí zahleněné průdušky. Má i močopudné účinky a mírně projímá. Při zevním použití je výbornou přísadou do inhalačních směsí při rýmě a zánětu průdušek, ale i při bolestech hlavy a uší. Osvědčil se na obklady při křečových žilách.

Na rozdíl od květu si plody musíme obstarat sami, abychom mohli bez použít na ještě důležitější účel. Sbírají se tehdy, když jsou už úplně zralé, když chutnají drozdům. Pozorně je přebereme, zelené bobulky odstraníme, ponecáme jen úplně černé a zdravé. Můžeme je sušit, udělat sirup, běžným způsobem zavaříme jako kompot, nebo zalijeme vínem. Můžeme je jíst i čerstvé, ale jen v malém množství, neboť projímají. Je zajímavé, že podobně jako borůvky, po usušení proti průjmu pomáhají.

 

Hlavní použití plodů bezu je k tišení bolestí nervového původu. Pomáhají při zánětu nervů, například trojklanného a sedacího (ischias). Při všech těchto bolestech doporučujeme na jejich utlumení pít třikrát denně odvar z bezových plodů nebo sirup, který můžeme rozředit vodou. Dobrý doplněním léčby je masírování bolavých míst levandulovým olejem.

 

 

Bezový sirup:

 

Na jeden litr přebraných, čistých, zralých bobolí přidáme ¼ l vody, 15 minut pomalu vaříme, a potom propasírujeme přes sítko. Do 1 litru takto získané šťávy dáme ½ kg přírodního cukru a ještě 10 minut povaříme. Ještě vroucí nalijeme do zahřátých sklenic a velmi dobře zazátkujeme. Necháme pomalu vychladnout, například pod peřinou. Pijeme třikrát denně ½ dl a zapíjíme vodou, neboť je velmi sladký.

 

Bezová limonáda:

 

Do 10 l vlažné vody namočíme 40-50 květních okolíků bezu a necháme 24 hodin stát. Scedíme, přidáme 1 kg přírodního tmavého cukru a šťávu ze 3 citronů. Rozmícháme a necháme stát dalších 24 hodin. Potom už limonádu můžeme užívat, nejlepší je, když ji naplníme do sklenic, dobře zazátkujeme a skladujeme na tmavém chladném místě nastojato. Za 3-4 týdny získáme perlivou limonádu, kterou pijeme chlazenou jako prevenci bolestí pohybového ústrojí nervového původu.

 

Bezová koupel nohou:

 

Tato koupel je určena proti onemocnění po silném promrznutí, promočení, dlouhém pobytu v chladnu apod. Dvě hrsti květů bezu krátce povaříme v 2-3 l vody a necháme přikryté pomalu chladnoust na teplotu, kterou sneseme. Na rozproudění krevního oběhu si můžeme dát skleničku alkoholu. Nohy koupeme 15-20 minut a udržujeme co nejvyšší teplotu doléváním horké vody. Současně pijeme bezovo-lipový čaj a vezmeme větší dávku vitaminu C. Uložíme se pod teplou peřinu a podle možnosti se vypotíme.

 

Bezová šťáva na zánět nervů:

 

V odšťavovači vymačkáme šťávu z čerstvých plodů. Na 1 l šťávy přidáme 3 dl bílého destilátu, naplníme do lahví až po zátku a uložíme v chladničce, kde vydrží dlouho. Při jakýchkoliv bolestech nervového původu užíváme třikrát denně 1 lžíci po jídle, ale jen několik dní.

 

 

Bezový kompot:

 

Pěkné, tmavé a omyté plody bezu volně nasypeme do menších zavařeninových sklenic. Zalijeme vroucím nálevem, do něhož na 1 l vody dáme ¾ kg přírodního cukru, povrch posypeme trochou kyseliny citronové. Dobře uzavřeme, sterilujeme 10-25 minut a necháme pomalu vychladnout. Při všech nervových zánětech a bolestech nervového původu konzumujeme s mírou.