Borůvka

 

 

Borůvka černá

 

Mnoho odborníků ji považuje za nejzdravější potravu vůbec. Plody borůvky obsahují mimořádnou koncentraci vitaminů, minerálů a dalších důležitých látek. Jsou chutným a oblíbeným ovocem, slouží k výrobě kompotů, dřemů, šťáv a vín. K léčebným účelům dáváme přednost jejich sušení, neboť tím se nejméně ničí. Po několikahodinovém namočení do vody nabobtnají a máme jakoby čerstvé ovoce. Vhodné je jejich zmrazení. Sušené plody můžeme rozvařit na řídkou kaši, která je k některým léčebným účelům ještě lepší než čerstvé plody.

 

Prvořadé použití borůvkových plodů je proti dětským průjmům, na které asi není ani lepšího léku. Borůvka totiž výborně dezinfikuje a zároveň léčí sliznici střev, v tomto případě ji používáme bez cukru. Každá rodina s malými dětmi by měla mít sušené borůvkové plody jako stálou součást domácí lékárničky, kterou je však třeba každoročně měnit. Borůvkové plody jsou však mimořádně zdravé i pro dospělé.

 

Čerstvá šťáva z plodů borůvky slouží k potírání kožních ekzémů a lupénky. Je lékem proti rýmě, zředěná vodou slouží jako kloktadlo na zánět krku a ústní dutiny. Podporuje dobrý růst dětí. Silný borůvkový odvar můžeme použít jako obklad na zanícené oči.

Odlišné použití má borůvkový čaj z listů a natě, který snižuje koncentraci cukru v krvi, čímž se stává prvotřídním rostlinným lékem proti cukrovce. Při tomto onemocnnění je výhodné, na rozdíl od ostatních podobně působících rostlin, že kvůli příjemné chuti jej můžeme pít jako denní lahodný čaj.

 

Mimořádná zdravá dobrota borůvky se projevuje také v tom, že nemá žádné vedlejší účinky a můžeme ji užívat bez omezení.

 

 

Čajová směs na zastavení dětských průjmů:

 

List a roztlučený plod borůvky, květ heřmánku, květ slézu.

Jednu lžíci směsi dáme do 3 dl vroucí vody a necháme 20 minut vyluhovat. Přecedíme a dáváme dětem pít po trošce, kojencům do kojenecké láhve. První den nepodáváme žádnou stravu. Následující 2-3 dny uplatňujeme zásady dietní stravy při průjmech – podáváme rýžový odvar, mrkvovou polévku, vyloučíme mléko a podobně. Velmi dobře účinkují i samotné plody, stačí je rozvařit v malém množství vody, jemně přecedit a po tošce podávat lžičkou nebo zředěné ve sklenici.

 

 

Borůvkové víno:

 

Deset lžic sušených drcených plodů krátce povaříme v malém množství vody a necháme 12 hodin stát. Potom dáme do 1 l červeného vína a ještě na mírném ohni krátce povaříme. Scedíme a pijeme ½ dl denně jako univerzální léčivý aperitiv na všechny lidské neduhy.

 

Borůvkový kompot:

 

Očištěné plody borůvky volně nasypeme do zavařeninové sklenice a zalijeme vroucím nálevem připraveným z 1 l vody a 1 kg cukru. Nahoru dáme špetku kysliny citronové, dobře uzavřeme a necháme přikryté pomalu vychladnout.