Bříza

 

Bříza bělokorá

 

Už staré kultury, zvlášť na severu, kde jsou břízy časté, znaly jejich léčivé účinky. Koncem 19.století byla bříza podrobena výzkumu, který potvrdil hlavní vlastnost – značnou močopudnost. Její zásluhou je prvotřídním lékem na všechny nemoci ledvin a močového ústrojí. Posiluje ledviny a zlepšuje jejich činnost, pomáhá uvolňovat, pomalu rozpouští a vylučuje ledvinové kameny, proto tvoří základní složku čajů při těchto nemocech. Prospívá při arterioskleróze a celulitidě. Doprovodným znakem její močopudnosti jsou výrazné účinky vylučování soli z organismus. Její působení podporuje i značný podíl vitaminu C.

 

Tím, že odvodňuje organismus a vyplavuje z něj biologické zplodiny, pomáhá také při revma, dně a onemocněních srdce a kloubů. Je mírně potopudná, takže zbavuje tělo vody i z vnějšku. Dokáže odstranit z těla množství škodlivých látek, přitom nemá žádné vedlejší účinky, takže je možné ji užívat dlouhodobě. Tyto její vlastnosti pomáhají zbavovat se přebytečných kilogramů, proto tvoří základní složku čajových směsí proti obezitě. Hubnutí je dnes snahou téměř každého, proto nám na každém kroku nabízejí „zázračné“, ale hlavně drahé odtučňovací prostředky. Kromě pití bylinkového čaje je také na hubnutí nevyhnutelná úprava výživy a pohybového režimu.

 

Bříza má důležité uplatnění i z vnějšku. Čistí a dezinfikuje vlasovou pokožku, podporuje růst vlasů, zvyšuje jejich pružnost, odstraňuje mastnotu a zastavuje tvorbu lupů. Při tomto použití zdvojnásobíme obvyklou dávku (4 lžíce na půl litru vody). Při revmatických a kloubových bolestech můžeme použít také čerstvé mladé lístečky, které pomačkané přiložíme na bolavé místo, přikryjeme vhodnou látkou a necháme působit, nejlépe přes noc. Mnohostranné dobré vlastnosti břízy se osvědčily i v bylinkových koupelích.

 

 

Čajová směs na hubnutí:

 

List břízy, list maliny, nať zlatobýlu, květ měsíčku, květ šípku, květ růže, květ bezu, kůra krušiny.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme dlouhodobě dvakrát denně po polovině výluhu.

 

 

Březový nápoj:

 

Mladé lístečky břízy rozmixujeme s přiměřeným množstvím vody a necháme 1-2 hodiny stát. Scedíme a pijeme 1-2 šálky denně. Chceme-li větší dávku nápoje odložit, přidáme trochu lihu, vydrží v chladničce několik dní.