Brutnák

 

Brutnák lékařský

 

Už slavný staroarabský lékař Avicenna hlásal, že brutnák přináší radost a úlevu srdci, a to je i dnes jeho hlavním léčebným použitím. Také Mattioli ho doporučoval při slabosti srdce a na utišení „blouznění“, což v jeho řeči znamenalo snížení horečky. Brutnák posiluje srdeční sval, léčí rozšířené a neurotické srdce. Babička v souvislosti s brutnákem často vzpomínala mnoho beznadějných případů, při kterých její čaj překvapivě pomohl. Považovala ho za jeden z nejlepších bylinných léků na srdce, protože působí pomalu, bez nebezpečných vedlejších účinků a jeho léčebné působení je trvalé.

 

Droga je močopudná a napomáhá vyplavování tekutin z těla, čímž ho zbavuje škodlivých látek. Současně prospívá při nemocech močových cest, dně a revmatismu. Čistí krev a posiluje nervovou soustavu, tím rozveseluje nejen srdce, ale i celý organismus. Kvůli těmto dobrým vlastnostem je vhodné přidat lístečky brutnáku i do denního lahodného čaje, připravit koncentrát ve víně, vymačkat trochu čerstvé šťávy nebo ho přidat do čerstvých salátů při jarních očistných kúrách. Brutnák obsahuje některé jedovaté látky, které mohou poškodit játra, proto jej užíváme s mírou.

 

Brutnák můžeme používat i vně. Obklady urychlují dozrávání vředů, silný odvar poslouží zase jako kloktadlo. Listy tvoří přísadu pleťových masek na suchou pleť.

 

 

Prášek na rozšířené srdce:

 

Nať brutnáku – 30 g, list máty peprné nebo vodní – 30 g. Suché byliny smícháme a rozdrtíme na prášek. Připravíme si 60 kousků papírků (asi 7x7 cm), rozložíme je vedle sebe a směs podle oka rozdělíme na 60 stejných dávek. Každou zabalíme a užíváme po jedné 20-25 minut před jídlem. Je to vyzkoušený a neškodný lék, který v polovičním dávkování mohou užívat i děti.

 

 

Bušení srdce:

 

K jeho uklidnění připravíme čaj ze stejných dílů natě brutnáku, routy, meduňky a třezalky. Do hotové půllitrové dávky čaje přidáme po 1 lžičce tinktury z prhy a tinktury z kozlíku. Vypijeme po částech v průběhu půl dne.

 

 

Čaj proti srdeční slabosti:

 

K posílení srdce je osvědčená směs ze stjených dílů natě truskavce, brutnáku, kručinky a listu břízy. Obvyklým způsobem připravený čaj pojeme 2-3 krát denně, ne dlouhodobě.