Čekanka

 

Čekanka obecná

 

Při magických úkonech se ve starém Egyptě konzumovala čekanka v syrovém stavu jako léčivý a posilující prostředek. Možná to souviselo s tím, že čistí krev, játra, slezinu i ledviny. Také ve středověku se věřilo, že má čarodějnou moc, kdo se natřel její šťávou, získal krásu a všchno se mu dařilo. Některé z mnoha pověr týkajících se čekanky přetrvaly dodnes. Kořen se v západní Evropě pěstuje také ke konzumním účelům, v období po první světové válce se z něj vyráběla náhražka kávy – cikorka, dobře známá i u nás.

 

Čekanka je důležitou složkou bylinných čajů na nemoci jater a žlučníku a mírnění bolestí při žlučových a ledvinových kamenech. Je mírně močopudná a projímavá, přitom vyplavuje z organismus přebytečnou žluč. Působí jako protijed při otravách jater, když „chemická továrna těla“ produkuje jedovaté látky. Zlepšuje chuť k jídlu, podporuje činnost celé trávicí soustavy a používá se také jako přísada do čajových směsí při cukrovce. Je vhodná pro lidi s velmi citlivým žaludkem nebo se žaludečními vředy.

 

Vně se čerstvá šťáva z kořene vtírá do pokožky hlavy k podpoře růstu vlasů.

 

S krásou čekanky se snoubí její dobrota. Je úplně neškodná, je možné ji užívat i v obvyklém dávkování také samostatně a dlouhodobě.

 

 

Čekankový vitaminový salát:

 

Nasbíráme v přibližně stejném poměru mladé lístečky čekanky, pampelišky a mladé vrcholky kopřivy. Všechno nadrobno nasekáme, přidáme přibližně stejné množství nastrouhaného jablka, trochu citronové šťávy, medu a přírodního nebo hroznového cukru, zamícháme a necháme stát. Konzumujeme s kouskem chleba s máslem a sýrem.

 

 

Čekanka proti obezitě:

 

Podle starého receptu pravidelné pití čaje z kořene čekanky nebo kávy – cikorky pomáhá zbavit se přebytečných kil. Čekankový čaj prospívá i vnitřním orgánům a snižuje hladinu cukru v krvi.

 

 

Čaj na podporu tvorby žluče:

 

Smícháme stejné díly kořene pampelišky, čekanky, puškvorce, natě zeměžluče a řepíku. Dvě lžíce směsi dáme do studené vody a necháme 12 hodin stát. Přivedeme k varu a necháme přikryté vyluhovat. Do hotového čaje přidáme ještě lžičku vlaštovičníkové tinktury a pijeme ½ hodiny před každým hlavním jídlem.

 

 

 

Léčením ku zdraví

Pavel Vašík IČO: 10779086
Železné 68
Tišnov
66601

č.ú.: 1025332946/5500
605 859 164 xvasikp@seznam.cz