Celer

 

 

Miřík celer

 

Celer patří mezi nejhodnotnější zeleninu. Obsahuje mnoho vitaminů – A, C, skupiny B ve vyváženém poměru, i mnoho minerálních látek – vápník, hořčík a draslík. Zásluhou obsahu éterických olejů má zvláštní příjemné aroma a jedinečnou chuť. Výhodné u celeru je to, že hlízy se dají spolehlivě skladovat celou zimu, a tak poskytuje v tomto období plnohodnotnou zdravou výživu. Také tady však platí, že celer konzumujeme nejlépe v syrovém stavu. Hlízy dolní části stvolů i listy přidáváme do různých salátů, nadrobno nakrájené nebo nastrouhané podáváme jako přílohu k různým pokrmům.

 

K léčebným účelům se používají celerová semena, z nichž se dělá studený výluh nebo syrová šťáva z kořenové bulvy, kerou lehce získáme v odš´tavovači. Pomleté semeno můžeme použít jako náhražku soli při vyloučení chloridu sodného ze stravy. Celer má močopudné účinky, současně šetrným způsobem pomáhá snižovat tělesnou hmotnost. Dobrý je při nemocech ledvin, močového ústrojí, dně, revmatismu a při odtučňovacích kúrách. Prospívá i při nemocech dýchacích cest a astmatu. Zlepšuje trávení a podporuje chuť k jídlu. Zároveň s řepou je hlavní složkou šťávových léčebných kúr proti rakovině. Komplex látek v celeru vyživuje nervy a dodává tělesným buňkám energii, odstraňuje podrážděnost a depresivní stavy.

 

O významu vitaminů skupiny B se mnoho hovoří, jeho jednotlivé složky se doporučují v tabletkách a přidávají se také do výrobků z obilnin, kterým jsme té přírodní vzali při zpracování. Pokud některou složku tohoto vitaminu předávkujeme, způsobíme si symptomy nedostatku ostatních složek a více škody než užitku. Ideálně vyvážený komplex vitaminu B v čerstvém celeru nám mnohem lépe doplní jeho potřebu, než častokrát drahé umělé vitaminové tabletky. Stačí denně vypít jeden decilitr čerstvé celerové šťávy.

 

Celer je dost silná rostlina. Při konzumaci jako potravy žádné předávkování nehrozí. Pokud se používá šťáva, může při vyšších dávkách dráždit vnigtřní orgány, zvlášť ledviny, proto se nedoporučuje těhotným ženám.

 

 

 

Celerová pomazánka:

 

100 g očištěného celeru nastrouháme najemno, piřdáme stejné množství nastrouhaného tvrdého sýru, 1 bílý jogurt a 2 stroužky prolisovaného česneku. Dochutíme dietní solí a bylinkami. Natíráme na celozrnný chléb.

 

 

Celer proti cukrovce:

 

Čerstvá celerová šťáva 1-2 dl denně pomáhá snižovat obsah cukru v krvi. O jeho užívání platí všechno, co v předczázejícím receptu o zelí, obě tyto osvědčené rostliny můžeme vzájemně střídat.