Chmel

 

Chmel otáčivý

 

 

V prvních stoletích našeho letopočtu byl chmel oblíbenou zeleninou, mladé výhonky se konzumovaly podobně jako chřest. Je to prastará kulturní rostlina, kerá odpradávna sloužila nejen k výrobě piva,ale i k léčebným účelům. Používal se na více onemocnění, dodnes mu však zůstalo jen jedno uplatnění, které využívá jeho všestranný a široce působící uklidnující účinek na celý organismus. Chmel se úspěšně používá při migréně, depresi, problémech v přechodu a při nespavosti. Lidé, kteří těžce usínají, by měli místo škodlivých uspávacích tabletek vypít šálek čaje z chmelových šišek. Pomáhá také plátěný sáček naplněný šiškami, položený vedle polštáře.

 

Uklidňující účinek chmele se projevuje i v oslabení pohlavního pudu a potence, což se využívá při sexuálním předráždění. Čaj z chmele je mírně močopudný, popdoruje chuť k jídlu, zvyšuje činnost trávicích orgánů a má také dobré dezifekční vlastnosti. Můžeme ho proto přidávat do čajových směsí proti křečím, při poruchách činnosti žaludku, žlučníku, jater, dvanácterníku a ledvin. Chmelové šišky mají dobré uplatnění také při vnějším použití, hlavně jako součást různých druhů koupelí, kde se využívá jejich uklidňující účinek. Ve formě obkladů dobře poslouží i na rány, na překrvení pleti, při chorobném vypadávání vlasů a celkové slabosti. Staré recepty doporučují na posílení vlasů mytí a oplachování pivem.

 

V běžných dávkách je chmel neškodný, avšak jako všechny utišující prostředky může být při předávkování nepříjemný.

 

 

Bylinkový polštářek:

 

Chmelové šišky pokapeme alkoholem, přidáme sušenou mátu, levanduli, mateřídoušku, heřmánek, případně další aromtické bylinky, které vylučují silice a vložíme do plátněného sáčku. Položíme jej do postele vedle hlavy a naše sny budou určitě sladké až do rána.

 

 

Chmelová pleťová voda:

 

Tři lžíce chmelových šišek krátce povaříme ve 2 dl vody. Necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. Přidáe po ½ dl růžové vody a bílého destilátu. Dáme do láhve a uložíme na tmavé místo. Touto vodou opakovaně potíráme obličej a krk.

 

 

Koupel na uklidnění:

 

Smícháme stejné díly natě vřesu, mateřídoušky a chmelových šištiček. Deset lžic směsi krátce povaříme ve 2 l vody, necháme stát, přidáme 3 lžíce medu a scedíme do koupele, která má tvrat při teplotě 37-38 stupňů alespoň 20 minut. Do koupele přidáme 5-10 kapek oleje z třezalky nebo levandule.

 

 

Čaj na dobré spaní:

 

Čajovou směs připravíme ze stejných dílů květu vlčího máku, šišek chmele, natě gřezalky, meduňky a majoránky. Čaj připravíme a užívíme stejně jako v předcházejícím receptu.

 

 

Víno na dobré spaní:

 

Do 1 l červeného vína dáme po 2 lžících natě třezalky, meduňky, levnadule a chmelových šišek. Necháme 2-3 týdny macerovat na teplém místě. Scedíme, vymačkáme a pijeme předs spaním ½ . 1 dl.

 

 

Čaj proti nervozitě:

 

Uděláme čajovou směs ze stejných dílů natě meduňky, srdečníku, máty a chmelových šišek. Do obvyklé půllitrové dávky hotového čaje přidáme 2 malé lžičky kozlíkové tinktury, vypijeme ráno a večer po ½ množství.