Cukrovka

 

Cukrovka

 

Rada pro cukrovkáře:

 

Na jaře, když kvetou pampelišky, požvýkáme denně 10 stonků, šťávu pomalu vycucáme a zbytek vyplivneme. Pampelišková šťáva snižuje hladinu cukru v krvi a prospívá také játrům.

 

 

Březový nápoj:

 

Mladé lístečky břízy rozmixujeme s přiměřeným množstvím vody a necháme 1-2 hodiny stát. Scedíme a pijeme 1-2 šálky denně. Chceme-li větší dávku nápoje odloižt, přidáme trochu lihu, vydrží v chladničce několik dní.

 

 

Čajová směs na regulaci krevního cukru:

 

Smícháme stejné množství sušeného drceného kořene lékořice a lopuchu. Jednu lžíci směsi pomalu vaříme přikrytou na mírném ohni ve ¼ l vody 10-15 minut. Vypijeme ½ množství ráno a večer. Čaj pomáhá při hypoglykemii – nízké hladině cukru v krvi.

 

 

Čajová směs proti cukrovce:

 

Smícháme stejné díly oplodí fazole, natě jeřábu, mochny nátržní, kopřivy a listů borůvky. Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vody, krátce povaříme a přikryté necháme vychladnout. Scedíme a pijeme 2-3 krát denně.

 

 

Borůvky proti cukrovce:

 

Borůvkové listy snižují hladinu cukru v krvi, bylinkáři je nazývají rostlinný inzulín. Proto pité borůvkového čaje, který je i chutný, je výborným doplňkem léčby i prevencí cukrovky. Plody patří mezi nejzdravější rostlinné produkty, které můžeme formou kompotu, džemu nebo sušené konzumovat během celého roku.

 

 

Zelí proti cukrovce:

 

Starým lidovým prostředkem pro cukrovkáře je šálek kyselého zelí nebo čerstvé zelné šťávy ráno nalačno. Takto mimořádně zdravě můžeme začínat den zvláště během zimy, neboť dodáme organismu i mnoho vitaminu C a dalších potřebnch látek. Podobně můžeme užívat i čerstvou šťávu z bílého zelí, 1-2 šálky denně.

 

 

Šalvěj proti cukrovce:

 

Jednoduchým zpsůobem udržování nízké hladiny cukru v krvi je konzumace 3-5 listů šalvěje denně. Můžeme je rozmixovat v trošce vody nebo zkonzumovat jako součást vhodného salátu. V mimosezonním období je můžeme nahradit šalvějovou tinkturou.

 

 

Nadměrné močení při cukrovce:

 

Jednu lžíci drceného kořene zázvoru krátce povaříme v ½ l vody. Přidáme 1 sáček porcovaného zeleného čaje a necháme přikryté vyluhovat. Scedíme, mírně osolíme a pijeme po částech pětkrát denně.