Devětsil

 

Devětsil lékařský

 

Už v antice se devětsil používal při morových epidemiích. Osvědčilo se přikládání listů na morové rány, které se potom zmenšovaly. Až později se zjistilo, že je to zásluhou jeho dezinfekčních a hojivých látek. I když se mor už u nás nevyskytuje, vysoká léčivá hodnota této byliny nachází široké pole působnosti, i když jen v lidovém léčitelství.

 

Dnes se devětsil uplatňuje hlavně při kožních onemocněních, dále proti kašli a chrapotu, k tišení křečí nervového původu a k uvolnění epileptických záchvatů. Slouží také jako močopudný a potopudný prostředek, můžeme ho využívat při bolestivých menstruacích a vyhánění střevních parazitů.

Velmi dobré účinky mají devětsilové listy při vněšjím použití. Spařené, trochu rozmačkané se přikládají na různá kožní onemocnění, při lupénce snižují, někdy úplně zastavují, tvorbu lupů. Blahodárně působí, pokud je přiložíme na bolavá místa při revmatických bolestech, na zanícené žíly, otoky, vyvrtnutí a jiné svalové bolesti.

 

Široké možnosti využití této byliny bez nepříznivých vedlejších účinků jen potvrzují, že přisoudit jí devět léčivých sil není vůbec přehnané.

 

 

Obklad na zánět žil a svalové bolesti:

 

Mladé, šťavnaté, ale už dostatečně velké listy devětsilu dáme na kuchyňské prkénko a poklepeme je paličkou, jako maso před smažením. Přiložíme na bolavé místo, přikryjeme kouskem igelitu a ovážeme. Necháme působit několik hodin, nejlépe přes noc.

 

 

Čaj na epilepsii:

 

Do ½ l vlažné vody dáme 1 lžíci rozdrceného kořene devětsilu a necháme přes noc macerovat. Ráno 10 minut povaříme na mírném ohni, přidáme 1 lžíci směsi ze stejných dílů natě meduňky, zeměžluče a pelyňku, odstavíme a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a do hotového čaje přidáme lžičku kozlíkové tinktury. Pijeme po částech 2-3 x denně.