Dobromysl

 

Dobromysl obecná

(oregano)

 

Z více dobrých účinků dobromysli se nejčastěji využívá její schopnost čistit zahleněné plíce a pomáhat při úporném suchém i černém kašli, chronickém kataru a ostatních nemocech průdušek. Při léčebném využívání v mnoha případech nahrazuje majoránku. Jeho český název dobromysl zřejmě vychází z velmi dobrého účinku na nervovou soustavu.

 

Čaj z dobromysli uklidňuje, tímto použitím částečně nahrazuje i kozlík, celkově posiluje organismus a zlepšuje krevní oběh. To jsou účinky, které zajisté zlepší i naši mysl. Droga působí i dezinfekčně, je dobrá na žaludek, proti plynatosti, upravuje stolici a pomáhá proti křečím. Pro ženy je důležitá tím, že při vynechání menstruaci ji vyvolává, normalizuje a uvolňuje křeče.

 

Dobromysl je častou a velmi dobrou přísadou do bylinných koupelí (také s mátou, řebříčkem, třezalkou a heřmánkem), neboť i při vnějším použití posiluje celý organismus. Velmi dobře se tyto účinky projevují u neduživých dětí. Přidáváme ji také do inhalačních čajů při rýmě, chřipce a zánětu průdušek.

 

Pro svoji aromatickou chuť a vůni slouží dobromysl také jako koření, vhodná je například při pečení drůbeže, do některých polévek, omáček a salátů. Je to příjemné zdravé koření, které nedráždí vnitřní orgány, proto patří do každé kuchyně.

 

I když u dobromysli nebyly zjištěny žádné nepříznivé účinky, je to bylinka, která povzbuzuje a zlepšuje náladu, ale i zde platí, že nic by se nemělo přehánět.

 

 

 

Čaj na vyvolání menstruace:

 

Nať dobromysli, nať vlaštovičníku, nať řebříčku, nať petržele, nať kontryhele.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a přikryté necháme vyluhovat asi 15 minut. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině množství po několik dní.