Dub

Dub letní

Dub zimní

 

 

Léčivá síla dubu byla známá a vážená od starověku. Zásluhou silně stahujícího účinku patří dub mezi nejlepší rostlinné léky na rány. Používáme ho proto hlavně vně, osvědčený je na sedací koupele při hemoroidech, kde se příznivě projevuje také jeho schopnost zastavovat krvácení. Dobře rozvařená kůra nebo spařené listy se přikládají na špatně se hojící rány, vředy, trhliny, křečové žíly a chronické poruchy lymfatických uzlin. Silný odvar slouží také k vyplachování při zánětech ústní dutiny, k masírování a potírání dásní při paradontóze. Může se také používat při omrzlinách, popáleninách a na omývání nebo obklady při zánětech očí.

 

Dub je velmi dobrý i na koupele nohou při nadměrném pocení, a celého těla na uklidnění. Jiný způsob vnějšího použití dubu je zasypání ran a ekzémů práškem z jemně pomleté kůry.

 

Při vnitřním použití se čaj z dubové kůry a listů uplatňuje při některých ženských nemocech, zvvlášť při silné menstruaci a výtoku. Doporučuje se i do čajových směsí na léčbu lupénky. Je velmi dobrý při otravách žaludku, například houbami nebo masem.

 

I když je droga v malých dávkách neškodná, při předávkování může vyvolat zvracení, proto vnitřně užíváme dub velmi opatrně.

 

 

Sedací koupel při hemoroidech:

 

Dvě lžíce jemně roztlučené dubové kůry namočíme do 1 litru vody a necháme asi 8 hodin stát. Potom vše 15 minut vaříme, doplníme vyvářenou vodu do 1 litru, uvedeme znovu do varu a přidáme 6 lžic bylinné směsi – z listu ořešáku, natě šalvěje, přesličky a lnice. Odstavíme a necháme přikryté 20 minut vyluhovat. Sedací koupel má trvat 15-20 minut.

 

 

 

Dub na poporodní poranění:

 

Jednu hrst dubové kůry krátce povaříme, zcedíme a přidáme do sedací koupele, která by měla trvat 15-20 minut.