Fenykl

 

Fenykl obecný

 

Příjemná vůně a jedinečná chuť fenyklu podmínily jeho široké průmyslové použití – v kosmetice, mydlářství, při přípravě likérů, výrobě bonbonů, ale také přípravků proti hmyzu. V oblibě ho mají i včelaři, protože dává mimořádně voňavý med. Čerstvé lístečky fenyklu mají silnou chuť a hodí se hlavně k rybám, neboť neutralizují nepříjemnou chuť rybího tuku. Mohou se přidávat i do polévek a salátů.

 

Fenykl je nenahraditelný pro kojence a menší děti. Už v herbářích z 10.století se uvádí podávání fenyklové šťávy s teplým mlékem. Fenykl totiž výborně uvolňuje větry, působí proti střevním těžkostem, které tak často trápí děti, hlavně v kojeneckém věku. Doporučuje se také pro kojící matky, neboť povzbuzuje činnost mléčných žláz a jeho příznivé účinky se s mlékem přenášejí na kojence.

 

Fenykl je mírně močopudný, ulehčuje průběh menstruace, pomáhá uvolňovat hleny a můžeme jej přidávat i do čajových směsí na průdušky. Ve stáří se doporučuje na celkové povzbuzení organismu půl lžičky mletého fenyklu ráno a večer v poháru vína. Pro své všestranně dobré vlastnosti tvoří fenykl přísadu mnoha průmyslově vyráběných čajových směsí a různých medikamentů.

 

Fenykl má také dobré vnější použití, silný odvar slouží k omývání očí při zánětu spojivek a doporučuje se i na kosmetické napařování nebo obklady obličeje.

 

V malých dávkách je fenykl neškodný, silnější dávky nebo dlouhodobé užívání může vyvolat podráždění ledvin, žaludku a střev, projevující se bolestmi.

 

 

Dětský čaj proti plynatosti:

 

Plod fenyklu, nať bazalky, květ heřmánku, nať máty.

Jednu lžíci čajové směsi dáme do ¼ l vroucí vody a necháme asi 15 minut vyluhovat. Neslazený čaj dáme dětem vypít nadvakrát, s přestávkou asi dvou hodin, kojencům do kojenecké láhve. Současně dáváme na bříško teplý heřmánkový obklad.

 

 

Fenykl pro prevenci:

 

Už ve starověké Asii považovali fenykl za všestranný léčebný prostředek. Má vysoký obsah vitaminu C a posiluje imunitní systém. Jemně nakrájenou nať konzumujeme syrovou v různých salátech, jako dobrou prevenci mnoha onemocnění, včetně onkologických.

 

 

Fenyklový obklad na unavené oči:

 

Jednu lžíci mletých semen fenyklu povaříme v 1 dl vody. Necháme stát. Do vlažného odvaru namočíme vatový tampon, přiložíme na oči a necháme 10-15 minut působit.