Hloh


Hloh obecný

 

Hloh jednosemenný



Hlavní a nejvyýznamnější použití hlohu vychází z jeho vynikajícího působení na tak časté a životu nebezpečné srdeční nemoci. Je hotovým požehnáním na nemocné srdce, kdy posiluje a prokrvuje srdeční sval, ukidňuje i povzbuzuje činnost srdce, odstraňuje silné bušení a arytmii, rozšiřuje věnčité cévy srdce, výrazně zlepšuje a stabilizuje jeho činnost, blahodárně působí při angině pectoris.


Kromě přímého účinku na srdce, pomáhá hloh také při doprovodných nemocech. Reguluje krevní tlak, zvlášť pokud je vysoký, uvolňuje a čistí vápenaté usazeniny v cévách, čímž zlepšuje krevní oběh. Je jedním z nejlepších preventivních léků na „nemoc manažerů“, přitom je možné jej užívat, i když se berou jiné, ne příliš silné léky, ale jen po konzultaci s lékařem.


Hloh působí velmi pomalu. Jeho příznivé účinky se projevují až po několika týdnech, někdy až měsících, kdy je třeba ho užívat denně bez přerušení. Potom jsou však překvapivě dobré a trvalé. Hloh je třeba začít užívat preventivně, hned při prvních příznacích srdečních těžkostí, kdy ještě není nutné brát jiné, silnější léky. Velmi dobře účinkuje zvlášť u geriatrických pacientů.


Hloh patří také k nejlepším „utišujícím“ rostlinám. Kdo často nemůže usnout, ať vypije večer šálek čaje z hlohu s medem. Takový čaj pomáhá při celkové únavě, nedostatku energie, pocitech strachu, nervozitě, závratích, těžkém dýchání a při hučení v uších.



 

Čajová směs na zlepšení činnosti srdce:


Květ hlohu, nať třezalky, nať srdečníku, nať meduňky.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.



 

Hloh – radost pro seniory


Tato bylinka patří k nejlepším rostlinným prostředkům pro lidi vyššího věku. Formou tinktury jej můžeme užívat i dlouhodobě. Při její přípravě k tomuto účelu přidáme k hlohu ještě ¼ objemu květ jírovce a hotovou „posílíme“ troškou jinanové tinktury.