Jahodník

 

Jahodník obecný

 

Chvála jahodového čaje nemá konce, neboť je nejen lahodný a chutný, ale i mimořádně zdravý. Obsahuje železo, proto pomáhá při chudokrevnosti. Léčí také mnoho dalších nemocí – průjmy, cévní problémy, hemoroidy a zánětlivá onemocnění. Je mírně močopudný, rozšiřuje tepny, snižuje krevní tlak, zlepšuje látkovou přeměnu, zpomaluje rytmus srdce a posiluje nervovou soustavu. Ve výčtu bychom mohli pokračovat, neboť vzácná hodnota jahodníku je v širokém a všestranném působení na celý organismus. Můžeme ho užívat neomezeně, patří k nejdůležitějším zdravotně preventivním rostlinám. Každý, kdo si chce uchovat zdraví, by měl místo kávy nebo sladkých nápojů pít co nejčastěji jahodový čaj s troškou medu, který je výborný i samostatný, ještě lepší v kombinaci se šípky, listy borůvky, maliny nebo ostružiny.

 

V sezoně je třeba jíst co nejvíce plodů. Známé jsou tzv. Jahodové dny – jeden až tři dny jíme jen jahody, které dokáží výborně pročistit a zregenerovat celý organismus. Plody obsahují velké množství všech vitaminů. Tyto jahodové dny vysokým obsahem manganu podporují metabolismus a pomáhají odstraňovat toxické látky z organismu.

 

Známé jsou jen ojedinělé případy, když organismus některých citlivých lidí reaguje na jahody vyrážkami a svěděním. V takovém případě můžeme používat jen čaj z listů.

 

 

Jahodové mléko na krásu:

 

Z čerstvých jahod vymačkáme šťávu, přidáme asi 1/3 objemu mléka nebo bílého jogurtu a potíráme umytý obličej zbavený kosmetických přípravků, nejlépe hodinu po napařování. Necháme působit delší dobu, potom pleť obvykým způsobem umyjeme a ošetříme.

 

 

Jahodový koktejl:

 

¼ kg čerstvých lesních jahod s 1 lžící medu rozmixujeme v ½ l nízkotučného mléka. Necháme vychladit v chladničce a podáváme jako chutný zdravý nápoj.