Jaterník

 

Jaterník trojlaločný

 

Jaterník je prvořadým lékem při tvrdnutí, zánětu, zvětšení, rozpadávání a slabé funkci jater, pomáhá při všech onemocněních tohoto životně důležitého orgánu. Nemá žádné nepříjemné vlastnosti, proto ho můžeme používat i samostatně. Dáváme však přednost jeho uplatnění v čajových směsích, neboť na játra máme několik dalších velmi dobrých rostlin.

 

Většina bylinek k léčbě jater prospívá i žlučníku, a tak je to i u jaterníku. Zastavuje tvorbu kamenů a písku v žlučníku a žlučových cestách, léčí podrážděný žlučník a slezinu, slouží také jako močopudný prostředek, na čistění krve v moči a prospívá i při některých nemocech močového měchýře.

 

V lidovém léčitelství se doporučují čerstvé listy jaterníku zevně na rány, pohmožděniny a otoky,což je v tomto případě velmi výhodné, neboť jsou použitelné v době, když ještě většina rostlin neroste.

 

 

 

Čajová směs na různé jaterní potíže:

 

List jaterníku, nať řepíku, kořen pampelišky, kořen čekanky, nať benediktu, semeno lnu, nať třezalky, kvě heřmánku, nať rozrazilu.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté asi 20 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme dva až třikrát denně nalačno 20-30 minut před jídlem.

 

 

Jaterní čaj:

 

K přípravě čaje použijeme bylinkovou směs z listů jaterníku, natě vlaštovičníku, řepíku, benediktu, kořene čekanky a pampelišky.