Jeřáb

 

Jeřáb ptačí

 

Vitamin C se asi nejlépe cítí v červených plodech, neboť spolu se šípky a rakytníkem patří jeřáb k jeho nejbohatším přírodním zdrojům. To je předurčuje k léčbě nemocí chřipkového původu, cévních onemocnění, paradontózy a avitaminózy. Plody jsou mírně močopudné, dobře působí na mírnění bolestí kloubů a údů, při revmatických nemocech a dně. Pomáhají také při těžkém dechu, zahlenění a zánětu průdušek.

 

Jeřáb obsahuje množství dalších účinných rostlinných látek, jejichž obsahem se blíží k borůvce a rybízu. Podobně je můžeme použít i proti průjmům a zácpám, neboť regulují činnost střev a normalizují funkci trávicího traktu. Čistí ledviny od písku a usazenin, mají protiinfekční působení, odstraňují jarní únavu a příznivě působí i na žlučník.

 

Je škoda, že i přes dost častý výskyt a vděčný sběr se mimořádná výživná a léčebná hodnota jeřábu málo využívá. Můžeme ho zavařovat, podobně jako se dělají kompoty z jiných druhů ovoce, nebo zalít rumem s troškou cukru, jako višně. Dělají se z něj také šťávy, mošty, marmelády, vína, likéry a protlaky. K nejlepšímu uchování vitaminů a praktické použití se osvědčil macerát ve víně.

 

Plody můžeme jíst i čerstvé, ale jen v malém množství, neboť projímají. Tato jejich vlastnost se po usušení nebo tepelném zpracování ztrácí.

 

 

Jeřabinové víno:

 

Čerstvé, trochu rozmačkané jeřabinky dáme do vhodné nádoby a zalijeme přibližně objemově dvojnásobným množstvím čistého bílého vína. Necháme macerovat 2-3 týdny, občas protřeseme. Přecedíme, k dosažení pěkného vzhledu ho můžeme po usazení stáhnout hadičkou. Pijeme ráno a večer po 1 dl.