Jinan

 

Jinan dvoulaločný

 

Jako léčivá rostlina je jinan známý jen v dnešní době, kdy se při jeho zkoumání zjistilo, že listy obsahují mimořádně cenné látky, které ovlivňují prostupnost stěn krevních vlásečnic, čímž příznivě ovlivňují krevní oběh. Rozšiřují cévy a urychlují průtok krve, což se nejvíce projevuje v oblasti mozku. Zlepšují cirkulaci a okysličování krve, zvlášť v tenčích, hlouběji ležících cévách a kapilárách. To jsou účinky, které v současně době, náročné na mozkovou činnost, jsou velmi potřebné, proto se v posledních letech stal jinan velmi populárním. Lékárny z něho nabízejí více nových medikamentů proti skleróze, zánětu cév, odumírání tkaniva a na zlepšení oběhu krve.

 

Kvůli svým dobrým léčivým účinkům slouží jinan také jako prevence kornatění tepen, zvlášť u starších lidí. Odstraňuje nepříjemný pocit chladu nohou a rukou způsobený nedostatečným prokrvením končetin. Pomáhá při diabetických poškozeních cév a předchází odumírání tkaniva způsobeného jejich nedostatečnou výživou.

 

K léčebným účelům slouží listy, ze kterých se připravuje čaj nebo tinktura. Jinan je zřídkakdy vysoký strom, který najdeme obvykle na místech, kde volný sběr jeho listů není dovolený, proto se dají získat jen ojediněle. Nejlépe je použít některý hotový přípravek z lékárny a užívat ho podle návodu.

 

List jinanu nemají žádné nepříznivé účinky, takže ani užívání extraktů z čerstvé drogy v obvyklých dávkách není pro organismus škodlivé.

 

 

Jinanová tinktura:

 

Čerstvé listy jinanu nadrobno nařežeme nebo nasekáme v mixeru. Dáme do vhodné skleněné nádoby a zalijeme bílou pálenkou v takovém množství, aby asi o ¼ překrývala výšku vrstvy drogy. Necháme 4-6 týdnů stát, občas protřeseme. Přecedíme a užíváme jednu lžíčiku dvakrát denně půl hodiny před jídlem.

 

 

 

Léčením ku zdraví

Pavel Vašík IČO: 10779086
Železné 68
Tišnov
66601

č.ú.: 1025332946/5500
605 859 164 xvasikp@seznam.cz