Jírovec

 

 

Jírovec maďál

 

Jírovec se osvědčil především k vnější léčbě proti revma, ischiasu a zánětu sedacího nervu jako koupel nebo teplý obklad z pomačkaných květů, listů nebo rozdrcených povařených plodů. Pomáhá při křečových žilách, popáleninách, při různých bolestech končetin, zápalu žil, trombóze a poruchách lymfatického oběhu. Na všechny tyto nemoci je jírovec jako jeden z nejlepších rostliných léků. Látky obsažené v jírovci při vnitřním užívání – dvě zarovnané lžíce květů na půl litru vody třikrát denně – prokrvují všechny orgány těla, rozšiřují cévy a tepny a snižují srážlivost krve. Působí také protizánětlivě, zlepšují cirkulaci krve, uvolňují křeče žaludku a střev a pomáhají při menstruačních potížích.

 

Jírovec neužíváme dlouhodobě, ani nepřekračujeme doporučené dávkování, neboť může vyvolat bolesti hlavy, zvracení a teplotu. Jedlé kaštany, které jsou oblíbeny jako lahůdka, nezaměňujme s jírovcem, neboť mají jiné účinky a nemohou jej nahradit.

 

 

Masážní tinktura proti revma:

 

Čerstvé květní střapce jírovce nakrájíme na prkénku a lehce nasypeme do vhodné bílé láhve. Zalijeme alpou nebo lesanou, aby droga byla ponořená a necháme vyluhovat na slunném místě 2-3 týdny, občas protřeseme. Přecedíme a přefiltrujeme. Bolavá místa masírujeme tinkturou několikrát denně.

 

 

Revmatický zánět kloubů:

 

Do 1 l vody namočíme 5 lžice bylinné směsi ze dvou dílů prvosenky, k nimž přidáme po jednom dílu kořene kostivalu a rozdrcených plodů jírovce. Necháme 12 hodin macerovat, potom krátce povaříme, necháme vychladnout a přidáme 2 dl alpy. Používáme denně k masírování bolavých kloubů, součsně pijeme některý ze žlučníkových čajů.