Kakost

 

Kakost smrdutý

 

Kakost je znám už ve starém Řecku a od této doby jeho léčivá pověst podléhá změnám. V jednom období byl populární, před několika lety se dokonce tradovalo, že je výborným lékem proti rakovině, potom zase upadl do zapomnění. Slouží hlavně jako přísada do čajových směsí na zastavení krvácení, zvlášť z nosu a plic, na zastavení průjmů a na léčbu katarů trávicích orgánů. Při těchto onemocněních se využívá jeho stahující účinek. Používá se také jako močopudný prostředek, proti bolestem močového měchýře a na rozpouštění močových kamenů. Můžeme ho přidat i do čajů proti kašli, na uvolňování hlenů, při dně a revmatismu. Droga pomáhá také při podpůrné léčbě rakoviny.

 

Důležitý význam má kakost při vnějším použití. Obklady z čerstvé drogy přikládané přímo nebo ve formě masti (hustá kašička z rozdrcené natě s troškou teplého vepřového sádla) se osvědčily na kožní otoky a záněty, vředy, mokvající ekzémy a vyrážky. Při angině můžeme použít silný odvar z kakostu jako kloktadlo.

¨

čajová směs proti průjmu:

 

Nať kakostu, plod (list) borůvky, nať mochny, dubová kůra.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 20 minut vyluhovat. Přecedíme a vypijeme v několika dávkách během 4 hodin. Přitom nepřijímáme žádnou potravu. V případě potřeby můžeme dávku asi po 12 hodinách zopakovat. Když cítíme, že těžkosti ustoupily, začínáem konzumovat jen lehkou stravu – jablka, mrkev a podobně.