Kmín

 

Kmín kořenný

 

 

I když léčebné uplatnění kmínu není široké, v jednom účinku je téměř nenahraditelný. Má prvotřídní větropudné účinky, podněcuje činnost žaludku a střev, čímž uvolňuje zastavené trávení, když se člověk cítí jako „nafouklý“. Většinou stačí lžička mletého kmínu zalitá šálkem vroucí vody. Příznivý účinek na trávení se projevu také tím, že kmínová silice napomáhá vylučování trávicích šťáv, uvolňuje žaludeční křeče, omezuje hnilobné a kvasné procesy v trávicím traktu. Působí také dezinfekčně, pomáhá při menstruačních bolestech a chudokrevnosti a vyhání střevní parazity. Šálek kmínového čaje denně je vynikající pro kojící matky, protože zvyšuje tvorbu a zlepšuje kvalitu mateřského mléka. Přitom prospívá i děťátku, na které se přenáší jeho větropudný účinek.

 

Pro svoji příjemnou chuť je kmín složkou mnoha průmyslově vyráběných čajových směsí a vyrábí se z něj i oblíbený chutný likér. Také v domácích podmínkách je možné lehce vyrobit kmínovou pálenku. Stačí zalít mletý kmín vodkou, na zjemnění můžeme přidat trochu medu. Tvrdý alkohol odmítají všechny zásady zdravé výživy, ale kalíšek kmínky nalačno je třeba považovat za lék.

 

Pokud obvyklé dávkování při používání kmínu příliš nepřeženeme, nemusíme se obávat žádných vedlejších ani nepříznivých účinků.

 

 

Čajová směs na uvolnění větrů:

 

Hlavní složky: Semeno kmínu, semeno kopru, semeno fenyklu.

Vedlejší složky: Nať bazalky, nať řebříčku, nať heřmánku, nať máty.

Hlavní složky dáme do ½ l vody a na dvě minuty uvedme do krátkého varu.ODstavíme, přidáme vedlejší složky a necháme 15 minut vyluhovat. Přecedíme a vlažný čaj v průběhu 2-3 hodin po trošce vypijeme.

 

 

Tonikum na podporu trávení:

 

Po přejedení se nebo po těžkých jídlech, které „sedí“ v žaludku, rozdrobíme stejné díly mletého zázvoru, kmínu, fenyklu, hřebíčku a skořice. 1 lžičku této směsi zalijeme ¼ l vroucí vody a necháme vyluhovat. Scedíme, přidáme lžičku citronové šťávy a po částech vypijeme v průběhu dvou hodin.