Kopr

 

Kopr vonný

 

Podávání kopru před zápasy i při dlouhých kázáních bylo opodstatněné, neboť kopr opravdu zastavuje škytání, silně podněcuje funkci žaludku a střev, což se přenáší na celý organismus. Zlepšuje také trávení, chuť k jídlu a je osvědčený při střevních kolikách. Má dobré větropudné účinky, když se člověk cítí jako „nafouklý“, nejlépe pomůže šálek čaje ze semen kopru, do kterého můžeme přidat i trochu fenyklu. Další dobrou vlastností kopru je, že příznivě působí na funkci žláz prsu a zvyšuje tvorbu mateřského mléka, proto je velmi dobrý pro kojící matky. Jeho účinky přecházejí i do mléka a s ním do organismu dítěte. Zlepšují mu trávení a odstraňují častá bolení bříška.

 

Kopr, zvlášť pokud ho máme na zahrádce, je dobrým příkladem toho, jak můžeme zkvalitnit svůj zdravý život léčivými rostlinami. Je výborný na dochucení různých salátů, pokrmů z vajec, masa a ryb i mnoha dalších potravin, přitom ho konzumujeme v čerstvém syrovém stavu a plně využíváme jeho chuťové i léčebné hodnoty.

 

 

Koprová omáčka:

 

Na 0,6 dl oleje osmahneme jednu menší nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme 3 lžíce hladké mouky a uděláme jíšku. Přidáme 1/2 l mléka a 10 minut za stálého míchání vaříme, čímž vznikne bešamelový základ. Odstavíme, necháme trochu vychladnout a přimícháme podle chuti přiměřené množství jemně nakrájeného kopru. Osolíme a okořeníme. Konzumujeme s masem, brambory, sójovými plátky, ovesnými karbanátky apod.