Kostival

 

Kostival lékařský

 

 

Jako už název napovídá, kostival je nejlepší ze všech rostlin k léčbě onemocnění kostí, přičemž jeho prvořadé použití je zevní. Je vynikající při zlomeninách a vyvrtnutí, zánětech kostí, vaziva a žil, krevních podlitinách a sraženinách, natrženém svalu, zkrátka při všech bolestech kostí, svalů, kloubů a jejich pouzder. Obsahuje látku allantoin, která podporuje růst a dělení buněk, a tím vyvolává scelování kostí a tvorbu mazu při vysychání kloubů. Na všechny tyto těžkosti je nejlepším lékem obklad z kostivalu (nastrouhaný kořen rozvaříme s troškou vepřového sádla), nebo časté potírání a masírování tinkturou. Kostival se uplatňuje i na hnisavé rány a jiná hlouběji sahající poranění. V sezoně můžeme na bolavá místa přikládat i čerstvé, trochu rozmačkané listy nebo kašovité obklady z nastrouhaného kořene.

 

Vnitřně má kostival odlišné uplatnění. Čaj z kořene v běžném dávkování, samostatný nebo nejlépe ve vhodné směsi, je výborný na vředy žaludku a dvanácterníku (zároveň s měsíčkem). Jeho hodnota spočívá v tom, že svým slizem obaluje povrch vředu, tím ho chrání před drážděním a urychluje jeho hojení. Používá se i do některých čajů na průdušky a proti kašli. Silný odvar z kořene poslouží jako kloktadlo při zánětech ústní dutiny a krku, které se osvědčilo i u dětí.

 

Kvůli obsahu některých jedovatých látek kostival vnitřně nepoužíváme dlouhodobě, ne víc než dva týdny, dávkování raději snížíme a dáme přednost jeho užívání v čajových směsích.

 

 

Kostivalová lesana:

 

Umytý kořen kostivalu nařežeme na drobné kousky a hned je volně vkládáme do vhodné nádoby, ve které je už nalitá lesana. Kořen má totiž schopnost „srůstat“, což se projevuje také v jeho léčivých účincích. Nádobu naplníme tak, aby droga byla dobře přikrytá a přidáme na každý jeden decilitr lesany 2 kávové lžičky arnikové tinktury. Necháme za občasného protřesení 2-3 týdny odležet. Přecedíme a vymačkáme. Používáme na potírání a masírování bolavých míst.

 

 

Kostivalový obklad:

 

Sušený kořen pomeleme na prášek, přidáme trochu panenského oleje a horké vody a vymícháme na kaši. Ještě teplé natřeme na lněný hadřík, přiložíme na bolavé místo a ovážeme. Stejný obklad můžeme udělat i z pomačkaných čerstvých listů kostivalu nebo devětsilu.