Kotvičník zemní

 


Klinické zkoušky zjistily, že účinné látky z kotvičníku

podstatně zvyšují pohlavní touhy směřující k dosažení slasti

a způsobují i dramatický nárůst svalové hmoty na úkor tuků.

U mužů zvyšují hladinu testosteronu až o 30% u žen podstatně zvyšují hladinu estrogenů. ¨

Kotvičník dlouhodobě zvyšuje zájem o sexuelní život a to u obou pohlaví.

Užívání je bezproblémové, doposud nebyli nikde zaznamenány žádné zdravotní problémy.


Původ a rozšíření:


Tato zajímavá rostlina roste v široké oblasti Asie, Evropy, Afriky i Austrálie. Místem pravděpodobného původu jsou písečná mořská pobřeží Číny a Japonska. Rozšířena je v evropské části Ruska, ale i na Sibiři, Kavkaze a zvláště ve Střední Asii, dále na březích Azovského, Kaspického a Černého moře. Najdeme ji však i v oblasti Středozemního moře až do Podunají. Velmi dobře je známa v Číně, Indii i na Srí Lance; v mnoha zemích se pěstuje pro farmaceutické účely. Planě roste na přímořských píscích, podél řek a potoků, na zahradách, v porostech kulturních rostlin, na pastvinách i podél cest a železničních tratí. Typickým prostředím jsou písky, suchá místa, stepi a polopustiny. Kotvičník lze velmi dobře pěstovat a množit i v našich klimatických podmínkách. Dobře roste ve volné půdě, kde bezproblémově dozrávají semena, které v půdě přezimují a na jaře klíčí.

Botanický popis:


   


Obsahové látky: Obsahové složení této byliny je zcela mimořádné. Svými účinky mu může konkurovat snad jen gotukola. Celá rostlina obsahuje především sapogeniny –chlórgenin, gitigenin, diosgenin, ruskogenin, trogoghenin a další, alkaloidy harman a harmin, bioflavonoidy, glykosidy, flavonoidy, třísloviny, pryskyřice aj. V kořenech je hlavně saponin diosgenin. Nať a listy mají v sušině asi 12,1 % bílkovin, 2,6 % tuku, 40,8 % sacharidů, 27,8 % vlákniny a 16,7 % minerálních látek. Dále je zde asi 2,8 % steroidních saponinů, alkaloidy, třísloviny, flavonoidy, pryskyřice a také 153-160 mg% vitaminu C. V květech nacházíme steriny, stigmasterin, campestrin, beta-sitosterin, steroidy diosgenin, tigogenin, yamogenin, neotigogenin, flavonoidy campherol, rutin, a quercetin a alkaloidy. V plodech a semenech jsou alkaloidy, pryskyřice, 3,5-5 % oleje složeného z 57 % kyseliny linolové a linolenové, 27 % olejové, dále behenové, stearové, palmitové a dalších. Zjištěny byly i taniny, sacharidy, steroly, dále derivát diosgeninu desoxidiosgenin, gracillin, dioscin a terrestrosiny A – E.


Léčebné užití: Působení a s tím související léčivé využití drogy je zcela mimořádně široké, zasahuje do mnoha životních funkcí.


- močopudný prostředek využívaný při chorobách ledvin a močových cest

- rozpouští močové kaménky

- podporuje tvorbu žaludečních šťáv, zlepšuje střevní peristaltiku

- působí žlučopudně a žlučotvorně

- snižuje hladinu krevního cholesterolu o 25 – 30%

- působí jako velmi účinné antisklerotikum

- tlumí tachykardii a prodlužuje diastolu

- zlepšuje krevní oběh, rozšiřuje cévy a snižuje krevní tlak

- léčí srdeční ischémii a angínu pectoris

- snižuje hladinu tuků v krvi

- normalizuje krevní srážlivost, je-li tato chorobně zvýšená.

- působí jako výtečný lék při diabetu II. typu, na inzulínu nezávislém

- zvyšuje pánskou potenci, zvyšuje hladinu testosteronu až o 30%

- zlepšuje mužskou plodnost

- léčí stařeckou hyperplasii prostaty a prostatismus mladších mužů

- u žen značně zvyšuje hladinu estrogenů – ženských pohlavních hormonů

- má tonizující a obecně regenerační účinky zvláště po těžkých nemocech

- léčí ušní šelesty

- léčí některé zrakové poruchy

- léčí některé typy závratí

- léčí některé typy močové inkontinence a bolestivého močení

- čaj je výborným kloktadlem při zánětech v dutině ústní

- čistí a léčí játra

- léčí lumbago

- léčí dnu


Užívá se při léčení aterosklerózy, ischemické choroby srdeční a vysokého krevního tlaku. U aterosklerózy, která je většinou provázena poškozením koronárních tepen, se množství cholesterolu snižuje na 25-30 %. Značně také klesá obsah lipidů, β-lipoproteinů a upravuje se krevní srážlivost. U diabetu, spolu s preparáty snižujícími obsah cukru v krvi, má prokazatelný vliv na metabolismus lipidů a cukrů. Má také tonizující a obecně zlepšující účinky, zvláště po těžkých nemocích. Při klinických studiích byl zjištěn dramatický nárůst síly, vytrvalosti a schopnosti svalové regenerace. Dále snižuje hladinu sodíku, brání zadržování tekutin a vykazuje určité analgetické působení.

Potvrdil se výrazný účinek při léčbě různých pohlavních a reprodukčních poruch. U mužů měla droga za následek významný nárůst hladiny testosteronu až o 30 %, zvýšení libida, zlepšení nálady a zvýšení sebedůvěry. Droga patří mezi jeden z nejefektivnějších prostředků zvyšujících potenci, vhodných při mužské neplodnosti a hypertrofii prostaty. U žen došlo k značnému zvýšení hladiny folikostimulačního hormonu (FSH) estradiolu, nárůstu libida a ke zmírnění negativních klimakterických příznaků.


Četnými zkouškami bylo prokázáno, že ve většině indikací je kotvičník účinnější než proslulá droga z Peganum harmala. Ale! Peganum je toxické, kotvičník nikoliv.


Nejčastěji se užívá nať, která se sklízí v průběhu celé vegetace, ale také často spolu s kořeny v době květu a na počátku tvorby plodů, jindy se užívají květy a plody.


Je možné užívat samostatně, nebo aplikovat do směsí.


S ohledem na obsah alkaloidů není droga vhodná pro děti, těhotné a kojící ženy.


Farmaceutický průmysl připravuje léky ve formě extraktu nebo tablet. V Rusku je např. na trhu „Tribusponin“ k léčení a profylaxi aterosklerózy, „Tribestris“ gruzínského původu se užívá při snížené sekreci žaludečních šťáv a jako močopudný prostředek. Bulharsko má preparát „Tribestan“, který aktivuje spermatogenezi a doporučuje se k zlepšení erekce a ke stimulaci pohlavních funkcí. Přípravek nazývají „bulharská bylinná viagra“ Také na našem trhu se objevují první výrobky z této drogy.


 


Informace zde uvedené jsem čerpal z odborných článků a především z knih:


Léčivé rostliny třetího tisíciletí (prof. Ing. Pavel Valíček DrSc, Ing. Ladislav Kokoška, Ph.D, Ing. Kamila Holubová, CSc. 2001) a Speciální metody fytoterapie (Josef A. Zentrich, 2001)