Křen

 

Křen selský

 

Ke křenu patří podobné doporučení jako k česneku, cibuli, bramborám nebo zelí – je to také mimořádně zdravá potrava, která obsahuje pro organismus množství cenných látek a vitaminů. Zvykněme si jíst ho co nejvíce, využívejme ho do různých salátů a jako přílohu k jídlům, nejlépe v syrovém stavu. Už tím děláme pro své zdraví hodně užitečného.

 

Domovem křenu je jižní Rusko a východní Středomoří, odkud se pro své chuťové vlastnosti rozšířil do celé Evropy.

 

Od samého začátku sloužil i k léčebným účelům, neboť má mnoho příznivých účinků na organismus. Povzbuzuje činnost žaludku a střev, pomáhá při nemocech trávicí soustavy, uvolňuje žaludeční křeče, zvyšuje krevní tlak, čistí krev, působí mírně močopudně a je prevencí proti infekčním nemocem. Pomáhá také v rekonvalescenci a při virových onemocnněích horních cest dýchacích. Jeho ojedinělým účinkem je, že zlepšuje snížený metabolismus způsobený nedostatkem pohybu. Tuto jeho vlastnost bychom měli využívat jen v mimořádných případech a nenahrazovat jím potřebu zdravého pohybu.

 

Čerstvý nastrouhaný kořen konzumujeme s vhodným jídlem, například černým chlebem s máslem nebo sýrem, uděláme omáčku jako u kopru, ale můžeme také připravit obvyklým způsobem výluh ve víně nebo alkoholu.

 

Protibakteriální účinky křenu lehce pronikají přes pokožku do organismu. Snižují prokrvení oblastí postižených nemocí, čímž mírní bolesti a tvoří podmínky pro lepší hojení. To se využívá při revma, různých zánětech, nevových bolestech, otocích a omrzlinách. Při bolestech hlavy se doporučuje potírat spánky křenovým lihem nebo olejem.

 

I když se nepředpokládá přílišná konzumace křenu, je dobré vědět, že vnitřně dráždí sliznice a ledviny, z vnějšku může způsobit poškození pokožky a vznik puchýřů.

 

 

 

Křenová placka:

 

Nastrouhaný kořen křenu smícháme s malým množstvím mouky a másla, vytvarujeme v tenkém plátně do tvaru placky a přikládáme na bolavé místo, Předtím pokožku dobře nakrémujeme, neboť placka „pálí“, přitom však dobře „vytáhne“ bolest.

 

 

Křenové víno:

 

Nastrouhaný kořen křenu dáme do ¼ objemu sklenice, doplníme červeným vínem a za občasného protřesení necháme měsíc macerovat. Pijeme 1-2 krát denně po stopce jako zdravý aperitiv na zlepšení trávení a prevenci proti žlučovým kamenům.

 

Křenový med:

 

Jemně nastrouhaný křen rozmícháme s medem v poměru 1:1 na kašičku. Při chřipkových onemocněních a jarní únavě sníme několikrát denně lžičku medu.

 

 

Křenový ocet:

 

Najemno nastrouhaný kořen křenu zalijeme ovocným octem, aby přesahoval drogu asi o 2 cm. Necháme 14 dní macerovat, propasírujeme a tímto octem opakovaně potíráme bolavá místa.