Krušina

 

Krušina olšová

 

Hlavním významem krušiny v bylinkářské praxi je její schopnost účinně vyčistit vnitřní orgány. Nejčastěji se používá při zácpě, kde ji můžeme užívat i samostatně. Zesiluje také peristaltiku – pohyblivost a funkci tlustého střeva, uvolňuje trávicí trakt, čistí a ředí krev, zlepšuje látkovou přeměnu. Přidává se proto do mnoha čajových směsí, hlavně tam, kde průvodním znakem nemoci jsou zácpy. Týká se to nejen žaludečních, ale i žlučníkových a jaterních nemocí. Droga pomáhá také proti vyrážkám a je významnou složkou čajů na hubnutí.

 

Velmi dobré léčivé vlastnosti krušiny se uplatňují v mnoha průmyslově vyráběných přípravcích prodávaných v lékárnách – čajových směsích proti zácpě, na onemocnění močových cest, proti otylosti, tvoří také složku některých kapek a sirupů.

 

Ve větších dávkách je krušina jedovatá a jsou známé i otravy dětí jejími plody, proto při samostatném užívání dáváme pozor na předávkování.

 

 

Čajová směs proti chronické zácpě:

 

Kůra krušiny, nať zlatobýlu, nať lnice, květ bezu, plod fenyklu.

Jednu lžíci směsi namočíme večer do ¼ l vody, ráno uvedeme do varu a necháme přikryté pomalu vychladnout. Přecedíme a pijeme nalačno po polovině výluhu několik dní ráno a večer. Současně upravíme stravu. Zvýšíme podíl ovoce, zeleniny a celozrnných výrobků, které obsahují mnoho vlákniny.

 

 

Čaj proti zácpě:

 

Ke dvěma dílům kůry krušiny přidáme po jednom dílu mletého semene kmínu a lnu. Dvě lžíce směsi namočíme večer do teplé vody. Ráno krátce povaříme a necháme přikryté vychladnout. Pijeme ráno a večer, dokud nepocítíme úlevu. Při úporných stavech použijeme klystýr.