Kůže

Kožní nemoci a rány

 

Pavlikova rada: Na většinu kožních problémů se mě i mým klientům výborně osvědčila kanabisová mast s koloidním stříbrem. Jak na plísně, popáleniny, štípance, akné i lupenku. Pokud jde právě o lupenku masti řeší pouze její zevní projevy nikoliv příčinu. Ta je jinde a neprávem je lupenka považována pouze za kožní problém. Takovou mast z konopí s koloidním stříbrem na trhu neseženete a tak nezbývá než najít někoho kdo vám ji vyrobí :-).

 

Absces:

 

Na postižená místa uděláme teplý obklad z rozemletého lněného semene povařeného v troše vody, do něhož přidáme nadrobno nakrájenou dušenou cibuli a rozmícháme na kašičku. Směs necháme působit dvě hodiny. Léčbu doplníme pitím čaje ze stejných dílů třezalky a lichořeřišnice.

 

 

Čaj proti ekzémům:

 

Jeho úkolem je především silně čistit krev. Připravíme ho ze stejných dílů kořene pýru, omanu, natě zemědýmu, přesličky a kopřivy. Tento čaj pijeme 2-3 týdny, ekzémy ošetřujeme i zevně, přikládáme obklady z kůry dubu a natě přesličky.

 

 

Dětské ekzémy:

 

Připravíme bylinkovou koupel ze 3 lžic mleté dubové kůry, květu heřmánku a natě třezalky. Směs krátce povaříme ve 2 l vody a scedíme do koupele, která má trvat 15 minut. Proceduru opakujeme několik dní, současně pijeme jemný čaj čistící krev, například z břízy, kopřivy, mateřídoušky, pampelišky nebo lopuchu.

 

 

Koupel na ekzémy:

 

Připravíme ji ze stejných dílů natě přesličky a dubové kůry. Pět lžic směsi dáme do 1 l vody, pomalu uvedeme do varu a na mírném ohni vaříme 3-5 minut. Přikryté necháme vychladnout. Vlažné dobře osolíme mořskou solí a postižená místa koupeme nebo opakovaně omýváme několik dní. Po koupeli je jemně potřeme měsíčkovou mastí.

 

 

Akné:

 

Tato pubertální nemoc částečně souvisí s činností ledvi. Nedráždíme je proto kyselými, kořeněnými a slanými pokrmy. K léčení uděláme čtyřtýdenní čajovou kúru ze směsi mladých vrcholků natě kopřivy a polovičního množství přesličky. Ráno vypijeme ¼ l čaje nalačno, zbytek po obědě a večer. Zevně ošetřujeme postižená místa křenovým octem, mateřídouškovým olejem, čerstvými listy zelí nebo přípravky s obsahem aloe.

 

 

Pásový opar – herpes:

 

Toto časté virové bolestivé onemocnění postihuje obvykle oslabený organismus. Smícháme stejné díly květu heřmánku, měsíčku, listu kopřivy, natě benediktu a kořene nebo natě čekanky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně. Zevně ošetřujeme postižená místa kašovitými obklady z rozvařené dubové kůry a šalvěje, můžeme také použít scezené vyluhované bylinky.

 

Mast na lupénku:

 

Ke zmírnění tohoto nepříjemného a těžce léčitelného onemocnění najemno pomeleme stejné díly čerstvé natě jitrocele, pelyňku a přesličky. Přidáme trochu glycerínu a vymícháme. Postižená místa potíráme na noc.

 

 

Čajová směs na lupénku:

 

Připravíme směs ze dvou dílů natě rozrazilu a kopřivy, přidáme ještě po jednom dílu kořene lékořice, natě zemědýmu a květu měsíčku. Čaj z této směsi pijeme delší dobu. Zevně ošetřujeme postižená místa mastí podle předcházejícího receptu nebo třezalkovou mastí, kterou připravíme z čerstvé šťávy třezalky, vmíchané do malého množství rozpuštěného vepřového sádla.

 

 

Měsíčkový olej:

 

Do bílé láhve se širokým hrdlem silně namačkáme čerstvé květy měsíčku. Necháme stát na slunci. Za několik dní začnou květy pouštět šťávu, kterou slijeme, přidáme trochu alkoholu a naplníme do tmavé sklenice. Olej používáme na potírání kožních vřídků, drobných poranění a u lupénky.

 

 

Kopřivka:

 

Na její odstranění smícháme stejné díly natě kopřivy, hluchavky a květu nebo kořene třapatky. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme třikrát denně, mezi jídlem však každý den vypijeme i 1 dl celerové šťávy.

 

 

Sedací koupel na hemoroidy:

 

Čtyři hrsti nasekané natě šalvěje necháme macerovat v 1 l vody asi 12 hodin. Potom uvedeme do varu, necháme přikryté vychladnout na teplotu těla a scedíme do vhodné nádoby. Koupel má trvat 15-20 minut.

 

 

Pohmožděniny a krevní podlitiny:

 

Na různá náhodná poranění, například přivření prstu do dveří, bouchnutí apod., přiložíme co nejdříve tinkturu z prhy. Na obklad ji zředíme dvojnásobným množstvím vody a pokožku předtím potřeme krémem. Čím dříve po úrazu prhu přiložíme, tím lépe účinkuje, proto bychom měli mít tinkturu nejen doma, ale i v autolékárničce.

 

 

Tinktura z prhy:

 

Tento základní lék domácí lékárničky koupíme v lékárně. V domácích podmínkách připravíme tinkturu ze sušené drogy, kterou zalijeme alkoholem nebo čistým lihem, aby byla trochu ponořená. Necháme 3 až 4 týdny macerovat, protom scedíme. Po usazení pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Tinktura je součástí mnoha receptů k vnějšímu použití, ale přidáváme ji po kapkách i do některých čajových směsí.

 

Kožní záněty:

 

Léčíme je čerstvou šťávou z kořene celeru, do níž přidáme poloviční množství vinného nebo jablečného octa a trochu soli. Opakovaně potíráme zanícená místa nebo uděláme obklad. Současně pijeme kopřivový čaj.

 

 

Mast na těžce se hojící rány:

 

Dvě lžíce čestvého nařezaného květu měsíčku, po 1 lžíci květu heřmánku, natě kokošky a přesličky dáme do 200 g rozpuštěného vepřového sádla ana mírném ohni krátce povaříme. Necháme vychladnout. Druhý den ohřejeme, scedíme, přidáme lžičku tinktury z prhy a naplníme do kelímků.

 

 

Bodnutí hmyzem:

 

Na postižené místo přiložíme rozmačkaný lístek šalvěje nebo jitrocele. Pomáhá také přiložit čerstvý plátek cibule, čerstvý kousek řezu aloe nebo místo vpichu potřít octem.

 

 

Bradavice:

 

Vezmeme čerstvou větvičku vlaštovičníku, zlomíme a šťávou několikrát denně potíráme bradavici. U citlivé pokožky můžeme okolí bradavice chránit leukoplastí, do níž vyřízneme otvor velikosti bradavice. Léčbu urychluje opalování, denně půl hodiny.

 

 

Chmelová pleťová voda:-)

 

Tři lžíce chmelových šišek krátce povaříme ve 2 dl vody. Necháme 15 minut vyluhovat a scedíme. Přidáme po ½ dl růžové vody a bílého destilátu. Dáme do láhve a uložíme na tmavé místo. Touto vodou opakovaně potíráme obličej a krk.

 

 

Heřmánkové čisticí mléko:

 

Do 1 ½ dl plnotučného mléka dáme 2 lžíce květů heřmánku. Ohříváme ve vodní lázni 30 minut, mléko nesmí vřít, ani se na něm nesmí vytvořit škraloup. Necháme 2 hodiny vyluhovat a scedíme. Uchováváme v chladničce, vydrží několik dní.

 

 

Mast na popraskané ruce:

 

Smícháme stejné množství medu a olivového oleje. Po umytí rukou tento přípravek energicky vtíráme do pokožky, na noc je praktické ruce ovázat nebo použít rukavice. Před ošetřením potíráme ruce citronovou šťávou.

 

 

Bylinkový dětský pudr:

 

Smícháme stejné díly sušených květů měsíčku, levandule a lupínků růže. Pomeleme je na kávovém mlýnku na jemný prášek. Při každé výměně plínek napudrujeme pokožku dítěte k uklidnění jejího podráždění.

 

 

Omrzliny:

 

Postižené místo opakovaně koupeme v silném vlažném odvaru z kořene puškvorce. Po koupeli ho potřeme mastí ze jmelí.

 

 

Popáleniny:

 

Na postižená místa, ale i na vředy a těžce se hojící rány přiložíme nařezané listy aloe nebo kaši z rozmixovaných listů. Přikryjeme jemnou látkou, ovážeme a necháme působit.

 

 

Růžová voda:

 

Čerstvé lupínky růže lehce namačkáme do zavařeninové sklenice, trochu posypeme cukrem, zalijeme asi 20% lihem a necháme na slunném místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a používáme zevně jako kosmetickum, vnitřně jako přísadu do čajů na onemocnění srdce a trávicí soustavy.

 

 

Proleženiny:

 

Postižená místa potíráme šalvějovým octem, který připravíme tak, že čerstvou nadrobno nasekanou nať šalvěje zalijeme jablečným nebo vinným octem a necháme 10-14 dní za občasného protřesení macerovat. Na těžce se hojící místa uděláme také obklad ze silného odvaru kokošky.

 

 

Přípravek proti plísni:

 

Smícháme stejné díly natě šalvěje, tymiánu a vlaštovičníku, bylinky zalijeme směsí alpy a vinného octa v poměru 1:1. Necháme macerovat 3-4 týdny, občas protřeseme. Scedíme a postižené místo opakovaně potíráme. Na noc je ošetříme měsíčkovou nebo jinou hojivou mastí.

 

 

Popáleniny od slunce – úpal:

 

Podle velikosti postižené části těla, přiměřené množství stejných dílů čerstvých listů zelí a jitrocele krátce povaříme a necháme úplně vychladnout. Nakrájíme nebo rozmačkáme, dáme do gázy nebo tenkého plátna a uděláme obklad, který necháme působit ½-1 hodinu a několikrát zopakujeme.

 

Nebo: Postižená místa potíráme čerstvou citronovou šťávou, která pokožku chladí a hojí.