Lékořice

 

Lékořice lysá

 

Latinský název lékořice pochází z řečtiny a znamená sladký, lepkavý kořen. Zmínky o lékořici se objevují už ve starých egyptských papyrusech. Patří mezi nejstarší a nepoužívanější rostlinné drogy na světě. Je velmi oblíbená v cukrářství a potravinářském průmyslu. Nejúčinnější částí lékořice je kořen, jehož hlavní léčebnou vlastností je, že rozpouští hleny, a tím ulehčuje odkašlávání. Čaj z kořene lékořice je močopudný a mírně projímá. Má i další dobré vlastnosti – podněcuje činnost nadledvinek, chrání játra před otravami, prospívá při nadměrné tvorbě žaludeční kyseliny, upravuje látkovou přeměnu, pomáhá při tělesné slabosti a neuróze.

 

Zásluhou své sladké chuti je lékořice oblíbenou přísadou do mnoha čajových směsí a medikamentů. To je i její hlavní uplatnění jako léčivé rostliny, neboť při samostatném užívání může být nepříjemná. Proto se nedoporučuje zvyšovat dávky ani užívat ji dlouhodobě, neboť v tom případě zadržuje moč a zvyšuje krevní tlak. Úplně ji vyloučíme při nemocech žlučníku, ledvin, v těhotenství a během kojení.

 

 

Sladké dřívko pro děti:

 

Jednu lžíci nasekaných kořenů lékořice zalijeme ¼ l horké, ne vroucí vody a necháme přikryté pomalu vychladnout. Přecedíme a dáme dětem vypít po snídani a před spaním. Je to zdravý, chutný nápoj, který pomáhá proti kašli.