Len

 

Len setý

 

Lněné semeno má jednu, v rostlinné říši, ojedinělou vlastnost – dokáže na sebe vázat velké množství vody a silným nabobtnáním mnohonásobně zvětšit svůj objem. Po konzumaci ho tato jeho schopnost, spolu s dalšími účinnými látkami v něm obsaženými, řadí na první místo při zvyšování činnosti střev, odstraňování zácpy a zastavení průjmu.

 

Střeva potřebují ke své správné funkci dostatek „balastních“ látek – vlákniny, která chybí v „semletých“ obilninách a dalších nezdravě upravených potravinách. Nefunkčnost střev způsobuje, že v nich nastává hnilobný proces, při kterém vznikají jedovaté zplodiny. Krev je rozvádí po celém těle, a tím se organismus sám tráví, čímž se snižuje činnost imunitního systému. Semeno lnu svým zvětšeným objemem dokáže tuto zastavenou činnost trávicího systému obnovit. Průvodním působením je, že lněné semeno léčí také zánět žaludku, žaludeční vředy a preventivně působí proti rakovině žaludku. Na tato onemocnění má příznivý vliv také ve formě čaje nebo macerátu ze semena v obvyklém dávkování.

Lisováním zralých semen lnu se získává známý lněný olej, který je běžným produktem také v lékárnách. Používá se vně na popáleniny. Velmi dobře se uplatňuje v léčebné kosmetice jako regenerační prostředek a tvoří součást několika kosmetických přípravků.

 

Lněné semeno má velmi dobré léčivé účinky při vnitřních bolestech. Celé nebo rozdrcené semeno dáme do plátěného sáčku a ponoříme na deset minut do horké, ne vařící vody. Necháme okapat a co nejteplejší přikládáme při bolestech ledvin, močového měchýře, žaludku a jiných bolestech vnitřních orgánů.

 

Len obsahuje i některé jedovaté látky, proto při vnitřním užívání semen nebo macerátu nepřekračujeme doporučené dávky.

 

 

Lněná kúra proti zácpě:

 

Dvě lžíce lněných semen zalijeme mlékem, ovocnou šťávou nebo kompotem. Necháme trochu odstát a konzumujeme dvakrát denně po polovině výluhu jako součást běžné stravy, kterou upravíme tak, aby obsahovala více ovoce a zeleniny. Během kúry, která trvá 3-4 dny, zvýšíme denní příjem tekutin na 1 ½ – 2 l.

 

 

Lněná placka:

 

Semeno lnu pomeleme a zalijeme malým množstvím vroucí vody, aby vznikla kašovitá směs. Dáme ji do řídkého plátna nebo gázy, přikládáme na otoky, vředy a jiná bolestivá místa. Placka zmírňuje bolest, proto ji můžeme používat při žaludečních křečích, ischiasu, bolestech v oblasti jater a ledvin.

 

 

Lněná voda na popáleniny:

 

Tři lžíce celého lněného semene vaříme 15-20 minut v 1 l vody. Necháme vychladnout. Slizovitý odvar scedíme, namočíme v něm lněné plátno a uděláme vlažný obklad, který podle potřeby a pocitů nemocného vyměňujeme.