Levandule

Levandule lékařská

 

Na vnější použití je levandule nejlepší ve formě oleje. Potírání bolavých míst překvapivě pomáhá při revma, po úrazech, při vykloubeninách, natržených svalech, bolestech, zánětech nervů a migréně. Olej léčí i vředy, infekční rány a povrchové záněty.

 

Levandulová koupel, kterou připravujeme z celé čerstvé nebo sušené rostliny (zároveň s heřmánkem a mátou), zlepšuje krevní oběh a celkově oživuje organismus dospělých i dětí. Tato bylinka velmi dobře pomáhá i ve formě inhalace – urychluje léčbu chřipky a s antibiotiky také léčbu anginy a bronchitidy.

 

Zvláštním doporučením při používání levanduje je dát drogu do sáčku z řídkého plátna (dohromady s kozlíkem, tymiánem a chmelem) a položit vedle polštáře pro dobrý a spokojený spánek.

 

Čaj z levandule pomáhá při nervové slabosti, návalech krve a bolestech hlavy. Poradí si i s takovými nepříjemnostmi jako je nezastavitelný třas, migréna, stres a hysterie. Další osvědčené použití levandulového čaje je při astmatu a žaludečních kolikách. Mírně projímá a je dobrá i na játra a žlučník. Silný odvar nebo tinktura slouží jako kloktadlo, léčí drobné vřídky v ústní dutině, uvolňuje ochrnutí jazyka a zajíkávání.

 

Levandulová droga nemá žádné nepříjemné účinky, v silných dávkách však omamuje, proto při vnitřním užívání platí zásada o nepředávkování.

 

 

 

Bylinková čajová směs na kosmetické napařování obličeje:

 

Nať levandule, květ měsíčku, květ heřmánku, nať máty, nať přesličky, nať řebříčku.

Do 2 l vody dáme 10 lžic směsi, krátce povaříme a necháme přikryté 10 minut stát. Obličej zbavíme všech kosmetických přípravků a pod ručníkem nebo prostěradlem ji napařujeme 10-15 minut. To příznivě působí i na horní cesty dýchací, průdušky a plíce. Zůstaneme alespoň hodinu v klidu a teple, potom ošetříme pleť obvyklým způsobem.

 

 

Levandulový olej:

 

Čerstvé nasekané květy levandule mírně namačkáme do vhodné láhve a zalijeme panenským slunečnicovým olejem. Necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat. Scedíme a uložíme do tmavé láhve. Používáme k masáži a potírání bolavých míst při revmatismu, ischiasu a jiných bolestech, vnitřně třikrát denně lžičku na zlepšení trávení a při chronických bolestech hlavy.