Lípa

 

Lípa srdčitá

Lípa velkolistá

 

 

Čaj z lipového květu je vyhlášený a všeobecně známý lék proti chřipce a onemocněním, která s ní souvisejí. Jeho hlavní léčebnou vlastností je silný potopudný účinek a schopnost snižovat teplotu. Když s námi v nejhorším počátečním stadiu chřipky „mlátí zimnice“, nejlepším lékem je vypít 2-4 šálky teplého čaje z lípy a bezu oslazeného medem a pořádně se vypotit. Lípa má i odhleňující účinky, proto přidáváme lipový květ i do čajových směsí na průdušky a proti kašli. Ředí krev, čímž preventivně působí i proti zánětu žil, angině pectoris a infarktu. Lipový čaj se používá také při močových a ledvinových potížích.

 

Jak pomalu a dlouho lípa žije, tak i působí. Podobně jako jahoda má široce působící léčivé účinky na všechny orgány těla. Jako univerzální preventivní čaj ji pijeme trvale. Až po delší době se ukáže její léčebná hodnota v celé své šíři, což nic nemění na osvědčeném použití i krátkodobě nebo jednorázově.

 

 

Čajová směs proti chřipce:

 

Květ lípy, květ bezu, květ proskurníku, nať hluchavky, plod šípku.

Dvě lžíce směsi dáme do ½ l vroucí vody a přikryté necháme asi 15 minut vyluhovat. Ochutíme citronem a medem. Pijeme teplý až horký čaj, před vypocením najednou 1-2 šálky, potom ještě několikrát denně. Denní množství můžeme zvýšit až na dvojnásobek. Intenzivním pocením, zvlášť na začátku onemocněnní, se průběh chřipky zlehčí a zkrátí, někdy se i zabrání jejímu dalšímu vývoji. Léčbu doplňujeme inhalací i úpravou stravy, vyloučíme těžká a nezdravá jídla a konzumujeme co nejvíc zdravých zeleninových jídel a ovoce s vysokým obsahem vitamínů.

 

 

Lipová koupel proti dětské nervozitě:

 

Čtyři hrsti lipových květů dáme do 3 l vody, pomalu uvedeme do varu a krátce povaříme. Scedíme do připravené koupele a necháme v ní dítě 10-15 minut ponožené. Neutíráme jej, jen osušíme v osušce a ihned uložíme ke spánku. Před spaním mu dáme vypít šálek teplého lipového čaje s medem.

 

 

Lipové víno:

 

Čtyři hrsti čerstvých lipových květů zalijeme 4 l vody, převařené s ½ kg cukru. Přidáme 1 oloupaný, na kolečka nakrájený citron, ½ kg medu a vinné kvasinky. Necháme týden nakvasit. Pak scedíme a necháme vykvasit, nejlépe v demižonu s kvasnou zátkou. Pijeme po ½ skleničce třikrát denně, hlavně v chřipkovém období.