Lopuch

 

 

Lopuch plstnatý

Lopuch větší

 

Lopuch je velmi dobrá léčivá rostlina, jeho prvořadou schopností je silné čištění krve. Patří mezi rostlinné léky na všechny druhy kožních nemocí, přičemž ho můžeme používat vnitřně i vně. Obsahuje protiplísňové a protibakteriální látky, známé jsou jeho příznivé účinky na růst vlasů, pomáhá proti jejich vypadávání, mastnotě a lupům. Lopuch také podporuje vylučování moči, tvorbu žluče, předchází tvorbě žlučových a močových kamenů, je močopudný a potopudný a povzbuzuje látkovou přeměnu. Droga posiluje při jarní únavě, ale trochu projímá. Přitom nemá žádné vedlejší účinky.

 

Při vnějším použití rozšiřuje lopuch své vnitřní krvečistící účinky. Silný odvar slouží na omývání obličeje při uhrovitosti, mastné pokožce a svědících vyrážkách a pomáhá také při plísňových onemocnění kůže. Na tyto účely můžeme použít i spařené a rozmačkané listy.

 

 

Odvar na mytí vlasů:

 

Kořen (list) lopuchu, nať kopřivy, list (oplodí) ořechu, květ heřmánku.

Jednu plnou polévkovou lžíci kořene povaříme v ½ l vody 3-5 moinut. Hned přidáme lžíci směsi dalších bylin, odstavíme a necháme asi 15 minut louhovat. Přecedíme. Vlasy umyjeme běžným šamponem a opláchneme. Potom masírujeme vlasovou pokožku prsty nebo vhodným kartáčkem a zároveň vtíráme odvar ke kořínkům vlasů. Nakonec ještě vlasy odvarem dobře propláchneme. Pro pěkný růst vlasů a odstranění lupů opakujeme kúru dvakrát týdně. Pokud použijeme lopuchový list, samostatně ho nevaříme.