Maliník

 

Maliník obecný

 

V malinách se nachází mnoho vitaminů a značné množství biotinu, nazývaného také vitaminem H nebo vitaminem krásy, který zjemňuje pleť, zlepšuje lesk a hustotu vlasů. V sezoně je dobré jíst co nejvíce čerstvých plodů. Jsou chutné, a ještě přitom i zkrásníme. Velmi dobře se účinek malin projevuje po nemoci, léčbě antibiotiky a podobně. Hojně je dopřejme i dětem, abychom trochu vyvážili špatný vliv množství sladkostí, kterými je denně častujeme. K vyčištění organismu se doporučuje 1-3 dny nepřijímat žádnou potravu, jen lehké ovoce, zeleninu, šťávy a čaje. K tomuto účelu jsou maliny mimořádně vhodné.

 

Léčebně pomáhají maliny při poruchách zraku a šerosleposti, zmírňují silné menstruační krvácení, prospívají ledvinám, močovému ústrojí a snižují teplotu. Poslední tři měsíce před porodem se doporučují k uvolnění svalů dělohy a ulehčení porodu.

 

Pro příjemnou chuť a všeobecně dobré účinky na zdraví můžeme maliník přidávat do mnoha čajových směsí. Jejich plody jsou dobrým ovocem, kterého se jen těžko přejíme, maliník však ani ve formě čaje nemůže způsobit žádné těžkosti.

 

 

Dětská malinová pochoutka:

 

Čerstvé maliny posypeme sušenými rozinkami, přidáme trochu medu a vanilkového cukru, zamícháme a necháme odstát. Ještě jednou zamícháme a podáváme.