Máta

 

Máta peprná

 

Hlavní složkou obsaženou v mátě je mentol, který vyvolává pocit chladu a znecitlivuje, čímž se ztrácejí nepříjemné pocity jako svědění, podráždění a mírná bolest. Při vnějším použití se proto osvědčila na výplachy při bolestech zubů a dásní, přičemž zpříjemňuje a čistí dech. Velmi dobře se uplatňuje jako přísada do bylinkových koupelí a inhalací.

 

Nejdůležitější léčebné uplatnění nachází máta při všech druzích žaludečních potíží, zastavuje zvracení, uvolňuje křeče žaludku, léčí koliky a nemoci střev, zlepšuje chuť k jídlu, tiší bolesti při žlučových kamenech, zlepšuje vylučování žluče a posiluje celou nervovou soustavu. Pro příjemnou chuť a všestranně dobré vlastnosti ji můžeme přidávat také do denního čaje, ale ne mnoho, neboť její chuť a vůně předčí ostatní rostliny. Velmi dobrá je kombinace máty s dalšími rostlinami. Posiluje preventivní působení lípy, dohromady se saturejkou pomáhá při frigiditě a impotenci, s rozmarýnem zvyšuje tělesnou kondici.

 

Máty jsou neškodné, dobromyslné bylinky, které můžeme jako součást čajových směsí užívat dlouhodobě, pokud je však pijeme samotné, je třeba kúru každých deset dní na týden přerušit.

 

 

Čajová směs na slabost zažívacích orgánů:

 

Nať máty, nať vachty, nať benediktu, kořen puškvorce, nať meduňky, nať řepíku, květ heřmánku. Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu půl hodiny před jídlem.

 

 

Mátový líh:

 

Smícháme dva díly natě máty a jeden díl natě saturejky. Dáme do vhodné láhve a zalijeme koňakem, aby přesahoval objem drogy asi o 1/3. Necháme 2-3 týdny za občasného protřesení macerovat. Užíváme po stopce ráno a večer k potlačení frigidity a impotence, ale také u migrény a ke zlepšení trávení, neboť tento lék podporuje také činnost vnitřních orgánů.

 

 

Mátový likér:

 

Dvě lžíce čerstvých nebo sušených listů máty zalijeme ¾ l koňaku a necháme macerovat na slunném místě tři týdny, občas protřeseme. Potom scedíme, přidáme 200 g přírodního cukru, zamícháme a uložíme na chladném místě. Pijeme denně 1-2 stopky před jídlem na odstranění zažívacích potíží.