Mateřídouška

 

Mateřídouška úzkolistá

 

Už ve středověku mateřídoušku dobře znali a používali ji při epidemiích, neboť má výrazné antiseptické účinky bránící rozšiřování nákazy mirkoby. Sloužila jako kultovní rostlina i jako koření a dodnes zůstala populární se širokým použitím. Mateřídouška jako jedna z mála léčí i zastaralé nemoci a chronické stavy, svým odhleňovacím účinkem pomáhá i při černém kašli u dětí, které po ní i dobře spí. Její další dobrou vlastností je, že posiluje organismus, což ji předurčuje k používání při nervové vyčerpanosti a přepracovanosti. Mateřídouškový čaj pomáhá i při menstruačních potížích, hlavně bolestech, uvolňuje křeče, odstraňuje nepříjemný zápach z úst, zabraňuje tvorbě plynatosti a je osvědčeným prostředkem na zastavení škytání. K těmto účelům je třeba vypít šálek mateřídouškového čaje s citronem. Čaj také pomáhá při odvykání kouření.

 

Při vnějším použití je mateřídouška dobrou přísadou do koupelí pro slabé děti a při revma u starších lidí. Obklady nebo tinktura se doporučují na masírování a vtírání do pokožky při akné, kožních vyrážkách, při bolestech hlavy a různých bolestech revmatického původu.

 

 

 

Čajová směs proti kašli:

 

Nať mateřídoušky, nať fialky, květ divizny, kořen (list) proskurníku, květ bezu, květ lípy.

Dvě lžíce dobře promíchané směsi zalijeme ½ l vroucí vody a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Přecedíme, dobře osladíme medem a pijeme po malých doušcích během celého dne.

 

 

Švýcarský sirup na plicní nemoci:

 

Smícháme stejné díly květu divizny, lípy, natě mateřídoušky, jitroele, plicníku a řebříčku. Do 1 l vody dáme 10 lžic směsi, krátce povaříme, necháme mírně vychladnout, scedíme a přidáme 1 kg přírodního cukru. Dobře zamícháme a nalijeme do tmavé láhve. Užíváme třikrát denně po lžičce, po jídle.

 

 

Univerzální prsní čaj:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů list (květu) podbělu, květu divizny, prvosenky, natě plicníku, sedmikrásky a mateřídoušky. Čaj připravený obvyklým způsobem pijeme ochucený medem a citronem několik dní, zvlášť v chřipkovém období.

 

 

Protichřipková koupel:

 

Dvanáct lžic natě mateřídoušky úzkolisté krátce povaříme ve 2-3 l vody a necháme stát. Scedíme do vanové koupele. Teplotu zvyšujeme na 40-42 st., koupel má trvat 20-30 minut. Koupel namáhá srdce, proto není vhodná pro lidi se srdečními a cévními onemocněními.