Meduňka

 

Meduňka lékařská



Velká popularita meduňky v dobách, kdy je život plný stresů, se dá lehce pochopit. Její dobré vlastnosti však byly známé už odpradávna. Slavný lékař Paracelsus ji nazýval elixírem života, zřejmě proto, že je mimořádným lékem na uklidnění celého organismu. Takových rostlin máme víc, ale meduňka působí přes celý centrální nervový systém nejen na nervovou soustavu a psychiku, ale léčí všechny orgány těla, u kterých došlo vlivem stresu k chorobným změnám.


Uvolňuje křečové stažení orgánů zapříčiněné nervovým vypětím, uklidňuje bušení srdce a dýchání. Tiší záchvaty při černém kašli u dětí (zároveň s mateřídouškou), uvolňuje křeče žaludku a zastavené větry, pomůže při zvracení v těhotenství. Je také výborným uspávacím prostředkem. Šálek čaje z meduňky nahradí tabletku na spaní, a přitom má všeobecný užitek. Je úplně neškodný a můžeme jej pít denně.

Při vnějším používání se doporučuje rozmačkanými listy nebo tinkturou z meduňky potírat čelo a spánky při bolestech hlavy a migréně, osvědčilo se i potírání postižených míst u oparu (Herpesu). Meduňka se využívá také v aromaterapii, k napařování obličeje, také do koupele, nejlépe formou oleje.



 

Karmelitánský líh:


Smícháme ½ kg sušené nakrájené natě meduňky, 20 g nastrouhané citronové kůry, 10 g skořice, 10 g nastrouhaného muškátového oříšku a 10 hřebíčků. Všechno zalijeme 1 l brandy. Necháme 14 dní uležet, občas protřeseme. Přecedíme, necháme odstát, potom pozorně slijeme nebo stáhneme hadičkou. Pijeme po malém kalíšku jako zdravý a uklidňující aperitiv.



( Pozor pouze na jediné....snižuje krevní tlak...)