Medvědice

 

 

Medvědice lékařská

 

Listy medvědice mají jen jedno, zato velmi důležité a těžce nahraditelné použití. Droga patří mezi nejlepší rostlinné léky na nemoci ledvin. Silně dezinfikuje močové cesty, tím účinně pomáhá při zánětech a hnisu v moči, prospívá při písku a kamenech v močových cestách, při tuberkulóze ledvin a močení krve. Před použitím medvědice při všech těchto potížích je třeba stav konzultovat s lékařem, neboť se smí používat jen tehdy, je-li moč zásaditá.

 

Čaj z medvědice čistí krev a snižuje obsah cukru v krvi, proto ji můžeme přidávat v menším množství i do čajových směsí proti cukrovce. V trávicím traktu působí protizánětlivě a svíravě, proto je účinný i při průjmových onemocněních a poruchách trávení. Účinné látky medvědice se vysokou teplotou ničí, proto čaj připravujeme z teplé, ne horké vody, nebo uděláme výluh.

 

Podobnost medvědice s brusinkou se projevuje také ve složení látek v nich obsažených. V případě naléhavé potřeby můžeme proto při nedostatku medvědice použít i brusinku.

 

Medvědice obsahuje také některé nepříznivě působící látky, proto ji nikdy nepoužíváme samostatně, vždy jen ve směsích s jinými rostlinami a ne déle než 14 dní. Vyšší dávky mohou vyvolat přítomnost cukru v moči, poškodit játra a její používání se vůbec nedoporučuje v těhotenství.

 

 

Čajová směs na vyčištění krve z moči:

 

Nať medvědice, nať zlatobýlu, kořen puškvorce, list kopřivy, list jaterníku podléšky, nať rdesna, nať třezalky.

Dvě lžíce čajové směsi dáme do ½ l horké vody, přikryjeme a necháme asi dvě hodiny vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.