Měsíček

 

Měsíček lékařský

 

Hlavní léčebné použití měsíčku je vně na těžce se hojící rány a vředy, většinou ve formě masti. Velmi dobře pomáhá při drobných poraněních a bolestech kolem nehtů, což mohlo dát základ slovenskému pojmenování. Květní lupínky rozvařené v masti jsou velmi dobré i na křečové žíly, krevní podlitiny, otoky, proleženiny, zapařeniny, plísně na nohou, omrzliny a trhliny na prsních bradavkách po kojení, přičemž neškodí dítěti. V těchto případech je jeho působení podobné prze. K doplnění širokých účinků měsíčku můžeme doporučit také jeho použití do sedacích koupelí při zánětu tlustého střeva. Formou tinktury na nehojící se rány, výrony krve a pohmožděniny. Čerstvá šťáva slouží k natírání při rakovině kůže, na pihy a stařecké skvrny.

 

Příjemnou vlastností měsíčku je, že při každém vnějším použití podporuje své účinky i vnitřně, což znamená současně pít i měsíčkový čaj v obvyklém dávkování. Při vnitřním užívání se léčebné účinky měsíčku rozšiřují i na nemoci jater a žlučníku, záněty močového měchýře a močových cest. Patří mezi nejlepší rostliny používané při podpůrné léčbě a prevenci rakoviny, jmenovitě žaludku, jater, tlustého střeva, dělohy, kůže a prsu. Má i dobré „ženské“ vlastnosti, protože prospívá při silné a dlouhotrvající menstruaci. Týden před jejím začátkem je třeba pít denně dva šálky měsíčkového čaje.

 

Aby výčet příznivých léčebných účinků měsíčku byl úplný, vzpomeňme ještě jeho schopnost uklidňovat centrální nervovou soustavu, snižovat tlak krve a zlepšovat činnost srdce.

 

Při tolika dobrých vlastnostech má ještě jednu navíc – můžeme jej bez obav užívat i dlouhodobě.

 

 

Měsíčková mast:

 

Čtyři hrsti čerstvých květních hlaviček měsíčku dohromady s horní částí natě nadrobno nasekáme a dáme do ½ kg rozpuštěného vepřového sádla. Přivedeme do varu – pozor, silně kypí, proto použijeme velkou nádobu – ještě jednou dobře promícháme, prohřejeme a odstavíme. Necháme přikryté stát přes noc. Potom trochu přihřejeme a přefiltrujeme přes lněné plátno. Dobře vymačkáme (zbytek můžeme použít na obklady) a nalijeme do vhodné sklenice. Skladujeme v chladničce.

 

 

Měsíčkové ledové kostky:

 

Čtyři lžíce měsíčku vaříme na slabém ohni v ¼ l vody. Přikryté necháme vychladnout a scedíme. Nalijeme do nádobky na led a necháme zmrazit. Kostkou ledu potíráme víčka a okolí oka. Zmírňuje to bolest, zčervenání a odstraňuje únavu.

 

 

Měsíčkový olej:

 

Do bílé láhve se širokým hrdlem silně namačkáme čerstvé květy měsíčku. Necháme stát na slunci. Za několik dní začnou květy pouštět šťávu, kterou slijeme, přidáme trochu alkoholu a naplníme do tmavé sklenice. Olej používáme na potírání kožních vřídků, drobných poranění a u lupénky.