Mochna

 

 

Mochna husí

 

Hlavní schopnost mochny je uvolňovat křeče. S touto vlastností souvisí, že droga prospívá při dlouhotrvající a bolestivé menstruaci, kolikových bolestech žaludku a střev, při záchvatech způsobených žlučovými a ledvinovými kameny.

 

Velmi dobře se mochna uplatňuje také k léčbě trávicího traktu. Čaj z mochny pomáhá vyléčit chronický střevní katar, průjem a má ještě širší uplatnění, neboť pomáhá i při nadbytku žaludeční kyseliny, zánětu průdušek, zlepšuje činnost srdce, zastavuje krvácení, léčí katar močového měchýře a odstraňuje problémy při močení.

 

Při zevním použití se stahující účinek mochny a jeho dezinfekční vlastnosti příznivě projevují v sedací koupeli při hemoroidech a v odvaru na výplachy při zánětu ústní dutiny.

 

Dobrou vlastností mochny je, že ani při delším používání se neprojevuje žádnými nepříjemnými účinky a dá se lehce získat ve volné přírodě, což ji dává možnost nejširšího uplatnění.

 

 

Čajová směs na zánět tlustého střeva:

 

Nať mochny, kořen proskurníku, květ heřmánku, nať řepíku, nať šalvěje, nať saturejky.

Dvě lžíce směsi zalijeme ½ l vroucí vody a přikryté necháme 20 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme třikrát denně po třetině výluhu.

 

 

Čajová směs proti křečím:

 

Tento univerzální čaj pomáhá při všech křčeovitých bolestech. Skládá se ze stejných dílů natě bazalky, mochny vzpřímené, máty, meduňky, routy a řebříčku. Do hotového čaje přidáme po lžičce tinktury z prhy chlumení a kozlíku lékařského.