Nervy

 

Nervy

 

Bezová šťáva na zánět nervů:

 

V odšťavovači vymačkáme šťávu z čerstvých plodů. Na 1 l šťávy přidáme 3 dl bílého destilátu, naplníme do lahví až po zátku a uložíme v chladničce, kde vydrží dlouho. Při jakýchkoliv bolestech nervového původu užíváme třikrát denně 1 lžíci po jídle, ale jen několik dní.

 

 

Čajová směs na uklidnění nervových záchvatů:

 

Uděláme čajovou směs, do níž dáme tři díly semene kopru a po jednom díle semene fenyklu, anýzu, natě máty a květu heřmánku. Čaj připravíme obvyklým způsobem, přidáme lžičku kozlíkové tinktury, podle chuti citron a med. Vypijeme po částech v průběhu 2-3 hodin.

 

 

Čaj na posílení nervové soustavy:

 

Připravíme ji ze stejných dílů natě třezalky, řebříčku, rozmarýnu a benediktu. Hotový čaj osladíme medem, můžeme jej užívat i delší dobu.

 

 

Bylinkový polštářek:

 

Šišky chmele pokapeme alkoholem, přidáme sušenou nať máty, levandule, mateřídkoušky, lupínky růže, případně i další aromatické bylinky a vložíme do polštářku z tenkého plátna. Položíme jej do postele vedle hlavy a můžeme se těšit na sladké sny až do rána.

 

 

Čajová směs proti nespavosti:

 

Podle starého receptu dáme do této čajové směsi 5 dkg květu prvosenky, přidáme po dvou dílech natě levandule, šišek chmele a jeden díl natě třezalky. Jednu lžíci směsi zalijeme ¼ l vroucí vody, necháme vyluhovat, přidáme lžici medu a lžičku kozlíkových kapek. Celou dávku čaje, ještě horkou, pomalu vypijeme před spaním.

 

 

Čaj na dobré spaní:

 

Čajovou směs připravíme ze stejných dílů květu vlčího máku, šišek chmele, natě třezalky, meduňky a majoránky. Čaj připravíme a užíváme stejně jako v předcházejícím receptu.

 

 

Čaj proti nervozitě:

 

Uděláme čajovou směs ze stejných dílů natě meduňky, srdečníku, máty a chmelových šišek. Do obvyklé půllitrové dávky hotového čaje přidáme 2 malé lžičky kozlíkové tinktury, vypijeme ráno a večer po ½ množství.

 

Kozlík proti epilepsii:

 

Na tuto nepříjemnou záchvatovou nemoc je nejlepším rostlinným lékem kořen kozlíku. Užíváme ho nejlépe ve formě tinktury, kterou můžeme koupit v lékárně, 2 až 3 krát denně malou lžičku v trošce vody. Některé recepty doporučují také 1 lžíci kořene macerovat v ¼ l vody 12 hodin, potom uvést do varu a vyluhovat. Scedit a pít teplé po trošce každé 2 hodiny.

 

 

Čaj na epilepsii:

 

Do ½ l vlažné vody dáme 1 lžíci rozdrceného kořene devětsilu a necháme přes noc macerovat. Ráno 10 minut povaříme na mírném ohni, přidáme 1 lžíci směsi ze stejných dílů natě meduňky, zeměžluče a pelyňku, odstavíme a necháme přikryté vychladnout. Scedíme a do hotového čaje přidáme lžičku kozlíkové tinktury. Pijeme po částech 2-3 krát denně.

 

 

Parkinsonova nemoc:

 

Připravíme čajovou směs ze stejných dílů natě třezalky, řebříčku, meduňky a saturejky. Současně zvýšíme přísun přírodního jódu konzumací mořských produktů, ale i borůvek, třešní, ostružin, broskví a jeho dalších zdrojů. Léčbu doplňujeme posilujícími a uklidňujícími bylinkovými koupelemi.

 

 

Nevolnost při cestování, mořská nemoc:

 

K odstranění těchto těžkostí i k jejich prevenci dobře poslouží odvar ze semene ostropestřce. Dvě lžíce rozdrceného semene namočíme do ½ l vody a necháme 12 hodin macerovat. Potom uvedeme do varu a přikryté necháme vyluhovat. Užíváme po lžíci každou hodinu.

 

 

Skleróza multiplex – mozkomíšní skleróza:

 

U tohoto onemocnění pijeme krátkodobě čaj ze směsi stejných dílů natě kontryhele a šalvěje. Postižené části svalů potíráme a lehce masírujeme tinkturou z kokošky.

 

 

Čaj proti úzkosti:

 

Na zahnání strachu smícháme stejné díly drceného kořene kozlíku a natě třezalky. Jednu plnou lžíci směsi dáme večer do 3 dl vlažné vody a necháme do rána macerovat. Pak uvedme do varu, hned odstavíme a necháme přikryté 15 minut vyluhovat. Scedíme a teplý čaj pijeme po polovině množství ráno nalačno a večer před spaním.

 

 

Makový nápoj:

 

Čtyři lžíce pomletého máku přelijeme šálkem vroucí vody a necháme stát. Potom scedíme, přidáme lžíci medu a zamícháme. Pijeme večer před spaním na uklidnění nervové soustavy a odehání zlých myšlenek. Mák obsahuje mnoho horčíku, který posiluje nervovou soustavu.