Oči

Bylinky pro naše oči

 

 

Obklad na zánět očních spojivek:

 

Smícháme stejné díly natě světlíku, lnice a heřmánku. Čtyři lžíce směsi uvedeme do varu v ½ l vody a přikryté necháme vychladnout. Do vlažného odvaru namočíme vatové tampony, mírně vymačkáme, opakovaně přikládáme na oči a necháme působit.

 

 

Fenyklový oblad na unavené oči:

 

Jednu lžíci mletých semen fenyklu povaříme v 1 dl vody. Necháme stát. Do vlažného odvaru namočíme vatový tampon, přiložíme na oči a necháme 10-15 minut působit.

 

 

Měsíčkové ledové kostky:

 

Čtyři lžíce měsíčku vaříme na slabém ohni v ¼ l vody. Přikryté necháme vychladnout a scedíme. Nalijeme do nádobky na led a necháme zmrazit. Kostkou ledu potíráme víčka a okolí oka. Zmírňuje to bolest, zčervenání a odstraňuje únavu.

 

 

Šedý zákal:

 

Staré recepty doporučují v tomto případě bylinkovou směs ze stejných dílů natě světlíku, květu heřmánku a rozdrcených plodů fenyklu. Dvě lžíce směsi krátce povaříme ve ¼ l vody. Přikryté necháme vychladnout na teplotu těla. Přidáme 2 lžičky tinktury z prhy. Uděláme obklad, do něhož vložíme i části rostlin. Současně pijeme některý z čajů na posílení očí.

 

 

Zelený zákal:

 

Toto onemocnění se podle zkušených bylinkářů spojuje s činností ledvin. Mnohé recepty doporučují sedavou koupel ze silného odaru přesličky. Dvacet lžic nasekané natě dáme do 3 l vody, krátce povaříme a necháme stát Pak scedíme do koupele, kterou připravíme tak, aby byly ledviny ponořené. Současně pijeme čaj ze směsi stejných dílů natě světlíku, třapatky, rozrazilu, přesličky a květu měsíčku.

 

 

Univerzální lék na všechny nemoci očí:

 

Smícháme stejné díly listu aloe, natě pelyňku a světlíku. Čtyři lžíce směsi dáme do ½ l vody, uvedeme do varu a necháme přikryté vyluhovat. Přidáme lžíci medu a tímto odvarem opakovaně omýváme oči nebo uděláme obklad.

 

 

Čajová směs na posílení očí:

 

Ke třem dílům natě světlíku přidáme po jednom dílu listu borůvky, ořešáku a květu heřmánku. Obvyklým způsobem připravený čaj pijeme 2-3 krát denně. Z této směsi můžeme udělat i odvar na obklad nebo omývání očí, tehdy použijeme dvojnsobné množství bylinek.

 

 

Mrkev na zlepšení zraku:

 

Při slábnoucím zraku pijeme dlouhodobě dvakrát denně po 1 dl čerstvé syrové mrkvové šťávy se lžičkou medu. Mrkev můžeme konzumovat také jemně nastrouhanou a ochucenou jako salát nebo krátce povařenou jako přílohu.

 

 

Pavlikovo doporučení: Světlík lékařský je na oči prostě borec. Čaje i obklady. Doporučuju i před i po plastických operacích víček atd. A nezapomeňte na borůvky...i piloti je papkali aby měli zdravá očička :-D