Ořešák

 

 

Ořešák královský

 

Čaj z ořešákových listů nebo oplodí silně čistí krev, proto jeho prvořadé použití je při kožních onemocněních. Pomáhá odstranit svědivé ekzémy a doléčit omrzliny. Mladé spařené listy se přikládají při hnisání kostí. Teplé až horké obklady je třeba častěji vyměňovat a ponechat je na bolavém místě i přes noc. Je to neuvěřitelné, ale po několika dnech se rána otevře a hnis vyteče. Obklady z ořešáku pomáhají i při těžce se hojících ranách, otocích a vředech. Vnitřně je ořešák výborným lékem proti výtoku, snižuje hladinu cukru v krvi, pomáhá vyhánět střevní parazity, čistí zahleněný žaludek a střeva. Posiluje organismus, má protizánětlivé účinky a příznivě ovlivňuje lymfatický systém. Ořešákový čaj má příjemnou chuť a oslazený medem ho můžeme používat jako konzumní čaj, mírně však snižuje krevní tlak. Proto pro lidi s nízkým tlakem krve se nedoporučuje.

 

Ořechový olej je známým prosředkem na vlasy, čistí vlasovou pokožku a posiluje kořínky vlasů. Extrakty z ořešáku se pro svůj blahodárný vliv na pokožku často přidávají do opalovacích krémů a olejů.

 

Ořešákové listy a oplodí jsou velmi dobrou a často používanou přísadou do bylinkových koupelí, silný odvar odstraňuje nadměrné pocení nohou.

 

 

Ořešákový žaludeční extrakt:

 

200 g rozdrceného zeleného oplodí nebo nařezaných listů ořešáku a 20 g nadrobno nasekaných mandlí zalijeme 1 l čisté pálenky. Necháme při pokojové teplotě 2-3 týdny vyluhovat, občas protřeseme. Přecedíme nebo přefiltrujeme. Pijeme denně jeden kalíšek nalačno, nejlépe ráno, na zlepšení trávení i jako zdravý aperitiv.

 

 

Ořechová voda na hnědnutí pleti:

 

Do 1 dl vodky dáme 1 lžíci nadrobno nasekaného ořechového oplodí a necháme 24 hodin macerovat. Při opalování rovnoměrně potíráme pokožku celého těla.

 

 

Ořechový likér:

 

Celé nezralé zelené ořechy sbíráme do 24.června, dokud se dají lehce krájet. Nakrájíme je na kousky, přidáme úměrně k množství hřebíčky, vanilku, skořici a kousky oloupaného pomeranče. Dáme do sklenice a zalijeme bílým destilátem, aby hmotu překrýval asi o 1/3 objemu. Necháme 3-4 týdny na slunném místě stát, občas protřeseme. Potom scedíme, podle chuti osladíme medem a nalijeme do sklenic. Pijeme dvakrát denně po stopce nalačno. Likér zlepšuje trávení a podporuje činnost jater.

 

 

Ořechový destilát:

 

Dvacet zelených ořechů nakrájíme na kousky, přidáme hrst nadrobno nasekaných mandlí a nasypeme do sklenice se širokým hrdlem. Zalijeme bílým destilátem, aby hladina ořechy překrývala o 3-5 cm. Necháme na slunné místě 3-4 týdny macerovat. Scedíme a pijeme po stopce dvakrát denně před hlavním jídlem.