Ostropestřec

 

 

Ostropestřec mariánský

 

Léčivé účinky ostropestřce byly známé už v antice a jejich hodnotu můžeme přirovnat k velikosti jeho vnějšího vzhledu. Jeho popularita se dodnes udržuje nejvíc v Německu, u nás se příliš nerozšířila. Prvořadé použití ostropestřce je na všechny druhy jaterních onemocnění, v tom je velmi podobný jaterníku podléšce. Semena ostropestřce považovala babička ve své praxi za vůbec nejlepší rostlinný lék na játra. Ta jsou životně důležitým orgánem a velmi trpí špatnou stravou s množstvím nasycených tuků, alkoholem a syntetickými léky. Spolu s játry léčí také žlučník a některé další nemoci trávicího ústrojí.

 

Že je ostropestřec opravdovým obrem i svou léčebnou hodnotou, dokazují jeho další možnosti uplatnění. Droga napravuje poruchy krevního oběhu, prospívá při nízkém krevním tlaku, tonizuje cévy, má příznivý vliv na onemocnění srdečně-cévního systému, pomáhá při migrénách a závratích. Posiluje organismus, léčí různé druhy alergie, jako například kopřivku nebo sennou rýmu, pomáhá při astmatických záchvatech a odstraňuje nevolnost při cestování.

 

Čaj z ostropestřce je v terapeutických dávkách neškodný, užíváme ho však opatrně, nedoporučuje se v druhé polovině těhotenství a při silně zvýšeném krevním tlaku. Sladíme ho vždy medem. Pokud ho neužíváme samostatně, nejvhodnější jsou na prášek roztlučená semena, která přidáváme do už hotového čaje nebo do směsi dalších rostlin.

 

Čajová směs na ztvrdlá játra:

 

Semeno ostropestřce, list jaterníku podléšky, nať zemědýmu, nať řepíku, kořen vlaštovičníku, kořen pampelišky, kořen čekanky, nať třezalky.

Jednu kávovou lžičku nadrobno roztlučeného semene ostropestřce dáme do ½ l vody a uvedeme do varu. Přidáme 2 lžíce směsi ostatních bylin, zamícháme a necháme přikryté asi 20 minut vyluhovat. Přecedíme a pijeme dva až třikrát denně 20-25 minut před jídlem.

 

 

Čajová směs na zánět jater:

 

Připravíme ji ze stejných dílů natě pelyňku, řepíku, řebříčku, zeměžluče a semene ostropestřce. Čaj pijeme třikrát denně před jídle 1-2 týdny.

 

 

Jaterní čaj:

 

Smícháme stejné množství semene ostropestřce a natě máty, čaj připravíme jako v předcházejícím receptu.