Oves

 

Oves setý

 

Z rozdrcených obilek, které obsahují mnoho výživných látek, se připravuje čaj, účinně působící na nervovou soustavu, při vyčerpanosti, nervové slabosti a nespavosti. Tlumí také zvýšenou činnost štítné žlázy, posiluje ledviny, pomáhá při nechutenství a průjmech, pohlavní předrážděnosti a v rekonvalescenci. Snižuje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh a slouží jako pomocný lék při léčbě pankreasu. Má i jedno zvláštní uplatnění – podává se jako pomocný prostředek při odvykání od drog, alkoholu, kouření a dalších návykovch látek.

 

Oves je každému lehce dostupný ve formě ovesných vloček, které můžeme koupit v každém obchodě s potravinami. Jsou významnou potravinovou složkou v kuchyni – přidávají se do polévek, jogurtů, konzumují se jako kaše připravená na různé způsoby, mleté nahrazují ve zdravé výživě bílou mouku. Vysokým obsahem vlákniny podporují trávení a peristaltiku střev.

 

Na vnější použití je oves nejlepší ve formě koupele, která se připravuje z ovesné slámy, ale poslouží nám i vločky. Ovesná koupel odstraňuje tělesnou slabost, pomáhá při revma, ústřelu, ischiasu a kožních nemocech.

 

Zařaďme oves do svého každodenního jídelníčku, konzumujme ho stále častěji ve všech možných formách. Naplno se přitom projeví i jeho léčivé vlastnosti a nehrozí vedlejší účinky ani předávkování.

 

Výživa podle krevních skupin nedoporučuje oves pro lidi s krevní skupinou 0, což nesnižuje jeho výživnou hodnutu ani vhodnost pro ostatní skupiny.

 

 

Ovesná kaše s ořechy:

 

Hlavními složkami kaše jsou mleté ovesné vločky, obilné klíčky nebo otruby a mleté ořechy, přibližně ve stejném poměru. Obilniny (vločky a klíčky) zalijeme vodou a necháme aspň 12 hodin stát. Potom přidáme ořechy a přiměřené množství práškového sójového mléka. Dobře okořeníme mletou skořicí, osladíme podle chuti hroznovým cukrem nebo medem, zjemníme rostlinným máslem a troškou panenského oleje. Dobře promícháme a ohřejeme v mikrovlnné troubě nebo na sporáku – nevaříme. Tato mimořádně výživná a zdravá kaše nejlépe chutná s ovocem.

 

 

Ovesná koupel:

 

¼ kg ovesných vloček vaříme ½ hodiny v 3-4 l vody. Použijeme velký hrnec, neboť obsah se zvětšuje a na začátku varu kypí, během varu mícháme. Scedíme přes velké síto do napuštěné vany. Zbytek propláchneme pod proudem tekoucí vody. Koupel má trvat 15-20 minut při teplotě 36-39 stupňů. Po skončení koupele tělo neutíráme. Zabalíme se do prostěradla a uložíme do postele pod teplou přikrývku. Tato koupel pomáhá také zlepšovat krevní oběh, odstraňuje nervovou vyčerpanost a tělesnou slabost.